Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension Serier & TV

Starke Man – Recension

Välkommen till Svinarp – Skånes näst tråkigaste kommun. Lars-Göran Bengtsson (Anders Jansson), ett krisande kommunalråd med medfödd talang för tvivelaktiga beslut.
Tillsammans med den lojale kommundirektören Matts Johansson (Magnus Mark), den sönderrökta kanslichefen Gunvor Halldén (Anna Blomberg) och sekreteraren Jonna Wetterström (Claudia Galli) från Stockholm skapar han kaos och förvirring i kommunens korridorer. Vänorter, vägbulor och trygghetsvandringar – inget problem är för litet och ingen diskussion för meningslös för Svinarps starke man.

Låter inte som comic gold kanske. Men det gjorde inte The Office heller.

Jag ska inte tjata, men få saker har haft mer inverkan på mitt liv (tolka det som ni vill) som The Office. Jag minns fortfarande första gången jag såg det, omedveten om att det var spelat och likt en mask som försöker undvika fiskekroken vred jag mig generat i soffan.

Många har försökt att göra en liknande serie men dom flesta har misslyckats kapitalt. Därför är jag otroligt glad att få utnämna Starke Man till den bästa remaken. Hur menar jag nu?
Jo, jag upplever ännu en gång den där mask på krok känslan när jag ser det första avsnittet. Jag skrattar, gömmer mig bakom soffkudden och njuter fullständigt av Lars-Göran´s försök att gömma sig från allt som kallas för jobb.

Visuellt (dokumentärkänsla) och skådespelarmässigt (lågmält spel, minus titta in i kameran) är det väldigt likt The Office och jag älskar det.

Serien ”vann” tittarnas val i programmet Komedikväll tidigare i år där första pris var att spela in en säsong av pilotavsnittet tv tittarna röstade fram. Jag är SÅ glad att det inte bara var jag som satt och höjde min telefonräkning 100% den kvällen.

Det är välskrivet och välregisserat. Anna Blomberg bevisar en gång för alla att hon är sveriges i särklass bästa komedienne. Hennes sönderrökta gula blend röst och flegmatiska sätt är i sig bara en orsak att längta till söndagar.

I första avsnittet finns det en scen när Lars-Göran inviger bygget av en simhall. Utan att säga för mycket för er som inte sett det än, kan jag bara säga att det var längesen (så längesen att jag inte minns när) jag skrattade så mycket av en svensk komediserie.

Svinarp må vara Skånes näst tråkigaste kommun. Men definitivt den roligaste.

Starke man sänds söndagar 20:00 i SVT1 och Svt Play

6 COMMENTS

  1. Du bör också kolla in en brittisk serie som heter "The thick of it" som, såvitt jag vet, är den huvudsakliga inspirationskällan till Starke Man.

  2. Denna serie blir jag galen på. Hur kan man låta en kameraman skaka kameran så mycket, det går ju inte att titta på serien.

  3. Min fru blir åksjuk av att titta på serien.
    Har ni en praktikant till kameraman som inte har lärt sig kameraåkning?

  4. Kameran är skitjobbig och jag förstår inte vitsen med detta skakande. Det gör att jag inte ser serien längre. Skulle vara intressant att få veta tanken bakom beslutet med skakningarna.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *