Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Stjärnor hos Babben – Premiär

babben
Jesus?

Japp, Stjärnor hos Babben är så där fint upplagt att du redan till vinjett vet om det nu kommer något du gillar eller inte – mår du illa av introt är det nog inte läge att sitta kvar programmet ut. Jag mår illa. Men har till skillnad från er flesta andra ett ”jobb” att fullfölja mitt i allt det här. Min lutherska arbetsmoral förslår mitt illamående. Jag tänker också att jag ska försöka betrakta detta med ett öppet sinne. Inte på ren reflex reagera med cyniska kommentarer och liksom raljera över pöbelns – eller den påstådda målgrupp som ofta reduceras till det nedsättande begreppet pöbeln – kulturkonsumtion.

Stjärnor hos Babben ska fylla På spåret-slotten, primetime fredagar. Efter nyhetstimmen och innan Skavlan. Ganska stora skor. Och det är nog lite av en annan målgrupp SVT har tänkt sig den här gången. På spåret är ju ett av få program som kan samla hela familjer. Stjärnor hos Babben samlar knappast några familjer – hoppas jag inte i alla fall.

perelli
Adriana La Cerva?

I programmets första avsnitt är det discodivan Charlotte Perelli som avhandlas i ett format som lånar av det gamla klassiska Här är ditt liv. Publiken klappar frenetiskt på uppmaning när Perelli kommer in och bränner av Tusen och en natt. Sedan följer en timme – japp, en hel jävla timme – med totalt ointressant TV-underhållning. Underhållning som borde vara krystad, men som liksom ändå flyter på för att både Babben Larsson och Perelli är fullblodade entertainers. Perelli får gissa sig till vilket ord som är borttaget i gamla tidningsrubriker om henne och svara på bildrebusar om sin karriär. Samt gissa sig till vilken hemlig gäst som döljer sig bakom den stängda dörren. Det är inte mycket till programidé och manus att luta sig tillbaka på. Babben är lite småkul, ibland – som tur är – annars hade detta varit än värre än det är.

Det breda underhållningsprogrammet är ju varken känt för, eller kanske inte heller ska ha, det där som kallas ”edge”. Det där som gör saker lite spännande och intressant. Men det här är att dra det lite väl långt, åt andra hållet. Denna programgenre saknar ju också det infotainment-drag som exempelvis På spåret besitter. Kvar blir ett underhållningsprogram som inte är underhållande. Det är nästan så att jag saknar inslag av typen när Lill-Babs alla ex stegade in på scen i Här är ditt liv. Sexistiskt som fan, men det hände i alla fall någonting.

Perelli får också sjunga Gråt inte mer Argentina från musikalen Evita, som hon gjort på teaterscenerna. Tung låt i engelskt original. Hon gör det hyfsat bra på svenska, man får dock ingen förklaring till varför hon sjunger över som ”övur” och behöver som ”behövur”. Och hon är inte ”bättre än Madonna”.

Konst
Konst på g.

Befolkningen ”ska ha tillgång till ett mångsidigt programutbud som präglas av mångfald och hög kvalitet i alla programgenrer”, så står det på SVT:s hemsida, och texten bygger till viss del på vad som står i villkoret för sändningstillstånd. Mångsidigt programutbud alltså, därför kan du på fredag 20.00 i SVT välja mellan Stjärnor hos Babben eller K special om konstnären Nathalia Edenmont. En sinnessjukt lång lek-intervju med en discodiva eller en arty-farty dokumentär om en kvinna som river vingarna av tiotusentals döda fjärilar. Aldrig har begreppet mittemellan känts mer passande.

Jag har en äldre släkting som tyckte det var högst kontroversiellt när barnen i senaste julkalendern, Barna Hedenhös, härjade runt i någon butik och slängde chips på golvet. ”Tänk vad de lär barnen nu för tiden! Usch!” Hen är antagligen målgruppen för Stjärnor hos Babben. En ganska smal målgrupp om jag får säga mitt, men det är väl kanske i linje med: mångfalden i alla programgenrer.

Kunskapskanalen visar annars naturserien De levande öarna 20.05 på fredag, det här avsnitten handlar om Galapagos. Spännande, och naturfilmer brukar vara jäkligt rogivande. Jag brukar kolla på dem som jag kollar på kattbilder på nätet, som lättillgänglig mindfulness. Annars kan ni ju bara köra en helt vanlig fredagsfylla.

Och jag kommer ju givetvis se Nathalia Edenmont Unlimited – hon är döintressant som konstnär – inte på fredag dock, det tackar jag SVT Play för.

Stjärnor hos Babben har premiär den 21 februari 20.00 i SVT1.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *