Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

SVT släpper ny feel-bad produktion

Sissela Benn <3 komplex= sant

SVT har alltid velat vara den där nageln i ögat och brosket i pyttipannan: Det där som ingriper när livet blir lite för gott att leva. Könsstympning, euro-orphans, vanvård av debila, maskrosbarn och nu Sissela Benns ”Anneli”.

Anneli är en enda smet av självhat. Från topp till tå. Man blir rent utav sjuklig bara av att titta på henne. Så mycket osäkerhet och ”nej-inte-ska-väl-jag”- osar det om henne. Jag tycker instinktivt fruktansvärt illa om henne. Hon är en yngre version av Ann Petrén’s Monika från SVT-producerade ”Kvalster”. Ni som sett ”Kvalster” tvår väl antagligen era händer nu. Liksom jag. Jag glömmer nämligen helt och hållet bort att kolla på ljudregi, manus och bildsättning. Jag är upptagen med att mentalt stoppa fingrarna i halsen och kräkas upp min egen ångest. Känsliga tittare varnas, som de säger.

Anneli är 26 år, jobbar på café och har inga kompisar, som hon själv uttrycker det. Ja om man inte räknar in hennes satkärring till chef då, vars enda kanal till omvärlden utöver stackars Anneli är hennes katt. Anneli är kär i den misslyckade musikern Joel, som har klamydia och dessutom är kär i sitt superlyckade ex (som alltid snyggt porträtterad av Cecilia Forss), Rebecka. Annelis försök att nå fram till honom får en att vilja dunka huvudet i väggen av skam, alternativt sjunka genom golvet. Man fattar liksom inte att det händer.Ett viktigt inslag i Annelis bottenlösa hål av ångest, nej förlåt jag menar liv….är ”Liket”, ett koncentrat av alla sidor som Anneli vill dölja. En helt egen personlighet med total avsaknad av självdistans och censur. Dennas utspel leder till en hel del prekära situationer för den i övrigt timida Anneli.

Nu är det lätt att tro att Anneli med sin disktrasepersonlighet, helt saknar beundrare. Inte då. Väktaren Don, hyser varma känslor för denna moderna Jane Eyre. Han är om möjligt ännu mer pinsam än Anneli. Faktiskt så till den milda grad att till och med Anneli avböjer.

Alla inblandade är överhuvudtaget hysteriskt pressade hela tiden så man känner att det är på sin plats med lite självmedicinering vid målgång. Valium säger jag bara, Valium och vin.

Serien är 8 x 30 min och sänds i SVT1 med start den 13 september och finns på Svt Play


Serien är 8 x 30 min och sänds i SVT1 med start den 13 september och finns på Svt Play

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.