Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

SVT-tips: norska krigsdramat Nobel

Serien Nobel visades i Norge förra hösten och när jag såg den på NRK Play för några månader sedan undrade jag varför i hela friden inte SVT hade visat den än. En påkostad, välgjord, välspelad och spännande norsk serie om internationell politik och krig – typ Norges Homeland. Och nu har den till slut hittat hit! Två avsnitt har redan visats, men den finns förstås också på SVT Play (i ca två månader till) så det är inga problem att hoppa på nu, och hinna ikapp.

I centrum av serien ser vi löjtnant Erling Riiser (Aksel Hennie) som kommer hem till Oslo igen efter en tid i Afghanistan (Norge som ju är ett Nato-land har haft över 7000 soldater i Afghanistan). Erling är en del av en norsk specialstyrka, en tajt grupp, och har varit med om många skarpa lägen under uppdraget. Frun Johanne (Tuva Novotny) är högt uppsatt på Utrikesdepartementet, och det blir allt mer tydligt hur deras yrkesvärldar är sammanvävda.

Uppdraget i Afghanistan får konkreta konsekvenser även när Erling Riiser är hemma i Oslo, och det hela utvecklas till en slags thriller med både politisk spänning och ren action. Det är ju ett lite torrt ord, men Nobel känns som en väldigt proffsig serie. Man förväntar sig liksom inte riktigt att en norsk serie ska leverera på den här nivån, med så påkostade scener och ett manus med så många trådar, om Norges militärinsats i Afghanistan, om internationell storpolitik, diplomati, korruption och moraliska dilemman.

Varvat med scenerna i nutid som utspelas i Oslo får vi i tillbakablickar följa specialstyrkan i Afghanistan, i både vardag och i strid. Det är nervigt och jävligt, och en av de första scenerna i det extra långa pilotavsnittet är riktigt jobbig, där de norska soldaterna ska försöka avvärja ett självmordsdåd som de blivit tipsade om, och det blir så där sjukt spännande så man nästan inte pallar kolla för att man inte vet vad och vem som ska explodera var och när.

Aksel Hennie som spelar huvudrollen är en av Norges största skådisar (spelade huvudrollen i Huvudjägarna, och syntes också i en liten roll i The Martian), och det är överlag bra skådisinsatser. Tuva Novotny är stabil som vanligt (sorry för ett till torrt ord), men mest av allt är det Anders Danielsen Lies insats som Erling Riisers soldatkompanjon och barndomsvän Jon Petter som ska nämnas. Anders Danielsen Lie har gjort en av de bästa skådespelarinsatser jag någonsin har sett, i filmen Oslo 31 augusti, och han är riktigt jävla bra här med.

Aksel Hennie och Anders Danielsen Lie

Och titelns Nobel, det anspelar förstås på att Norge ju är landet som varje år utser en fredspristagare, och alltså ska vara lite av världens poster boy för fred. Men hur fredsälskande är egentligen Norge? Värt att nämnas i sammanhanget är att serien på norska har undertiteln: Fred till varje pris.

Nobel visas i 7 avsnitt, söndagar kl 21 i SVT1. De två första avsnitten finns nu på SVT Play.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.