Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Svt visar Bored to Death – start ikväll!

How he solves anything is a mystery

Ikväll visar Svt 1 det första avsnittet av Hbo-serien Bored to Death, med Jason Schwartzman, Zach Galifianakis och Ted Danson i huvudrollerna.

Serien kan beskrivas ungefär som Film Noir goes neurotisk New York-komedi, och är riktigt sevärd. Jason Schwartzman spelar seriens manusförfattare Jonathan Ames fiktiva alter ego, en Brooklynbaserad författare och skribent som extraknäcker som olicensierad privatdetektiv. Hans bästa kompisar är Ray (Galifianakis), en nojig serietecknare och George (Danson), excentrisk redaktör för ett fiktivt New York-magasin som Jonathan skriver för.

Varje avsnitt kretsar kring ett fall som Jonathan tar sig an som privatdetektiv, men jag tycker faktiskt att just de här deckarbitarna är den svagaste delen av serien. Det är snarare stämningen, den lite nördiga och smarta humorn, och det fina samspelet mellan de tre huvudkaraktärerna som är det bästa. Jag älskar ju Jason Schwartzman och Zach Galifianakis, men här insåg jag också hur grym Ted Danson är. Som den oklanderligt klädde lite äldre eleganten George Christopher är det oftast han som är mest entusiastisk inför fester och äventyr. Visst är de en ganska omaka trio, det är väl inte så sannolikt att de här tre personerna skulle vara så goda vänner i verkligheten, men det gör inget, för man tror på det ändå.

Jonathan, George och Ray

Tyvärr är de fasta kvinnliga karaktärerna – Jonathans ex Suzanne och Rays flickvän Leah – rätt tråkiga och menlösa. Tur då att grymma Kristen Wiig dyker upp i en återkommande biroll till exempel. Och ett annat minnesvärt birollsögonblick är ett som involverar kultregissören Jim Jarmusch cyklandes runt runt på en cykel…

Och just det – Jason Schwartzman är även den som gör seriens jazziga vinjettlåt! När han gör musik kallar han sig Coconut Records och har gett ut två album, där även skådisarna Kirsten Dunst och Zooey Deschanel är med på ett hörn.

Första säsongen av Bored to Death består av 8 halvtimmeslånga avsnitt. Det finns även en säsong 2, och en säsong 3 är under produktion. Så, för er som inte redan sett serien på Canal Plus (eller på annat vis…), se till att slå på ettan 22.45 ikväll!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.