Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Babel Bio – En första titt

babel bio

Nu börjar det nya programmet Babel Bio, SVT:s första filmprogram på 7 år. Tiderna har förändrats, så nu ingår såklart även tv-serier i bevakningsområdet för programledarna Fredrik Sahlin och Parisa Amiri. Ingrid och Embla har kollat på första avsnittet.

EMBLA: Jag var förvirrad över det här programmet tills vi bestämde att vi skulle skriva om det, Ingrid, och du gav mig lite mer koll. Jag trodde nämligen att filmprogrammet med Shima Niavarani skulle gå parallellt med Babel Bio och kände att det kanske blev lite väl mycket i en och samma kanal. Men jag har hur som helst hunnit se både Babel Bio och Filmkväll med Shima.

INGRID: Jag såg aldrig Filmkväll med Shima, var det bra? Det verkar ju av någon anledning bara ha varit en engångsföreteelse som sändes precis innan jul (men finns fortfarande på SVT Play). Men passande nog är ju Shima Niavarani en av gästerna i premiären av Babel Bio.

EMBLA: Alltså, på ett sätt påminner programmen väldigt mycket om varandra, även om Shimas studio var tusen gånger mysigare. Men Babel Bio är lågmält, långsamt och jag får ganska lätt att tappa fokus. Jag älskar ju filmprogram men tyvärr sitter jag inte med pennan i högsta hugg för att anteckna några heta tips, som jag hade hoppats. Det kanske handlar om att det inte var några tips för mig i första avsnittet eller för att jag zoomade ut lite grann. Hur kände du, Ingrid?

INGRID: Lite samma faktiskt, och jag hoppas att det kommer ta sig efter hand, när de blir mer varma i kläderna. Men formen var inte så rolig, att det i stort sett var som ett Skavlan med bara film och tv-gäster? Varför inte blanda upp med lite mer givande reportage också, som i SVT:s litteraturprogram Babel, som ju det här programmet på nåt sätt bygger på (de delar både namn och studio). De här intro-inslagen, till exempel om amatörskådisar, gav ju inte särskilt mycket. Och var inte Parisa Amiris insitt väldigt märkligt? Hennes del ska ju vara tv-bevakning, men hon satt typ bara i soffan i fem minuter och läste upp två tips på serier som de sen bara visade några sekunders klipp från? Och de lyckades varken riktigt förklara vad det var för serier eller varför man skulle kolla på dem.

EMBLA: Ja otroligt konstigt! Hon kändes mer som någon Fredrik intervjuade men som valde att prata in i kameran. Sen, alltså, vaffan tänkte de när de spoilade River? Att visa en viktig scen ur serien sådär känns ju som en helt galet dålig idé?

INGRID: Och de snackade om efterspelet till Making a Murderer, vilket man kanske inte vill höra så mycket om om inte har kollat klart på serien. Nä, där får de ju hänga med lite mer i svängarna på hur snacket går om tv-serier, spoilers är ju superkänsligt!

EMBLA: Men verkligen! Jag vill ju kunna få filmtips där, inte nån walkthrough till hela handlingen! Jag hoppas också på att det kommer mer lättsam känsla. Inte för att River osv är några tunga grejer, men kanske är det mer formatet som känns otroligt mycket finkultur? Nu är ju dock Jens Von Reis reporter och med tanke på hans goda smak i övrigt hoppas jag att det blir lite mer drag i kommande program.

INGRID: Håller med! Fredrik Sahlin nämnde ju att några av de kommande gästerna är skaparna av Making a Murderer och den här nya tyska serien Deutschland 83, så det kommer ju inte bara vara ”finkultur-film”, men jag hoppas på lite mer variation i formen ändå. Mera filmklipp, nåt mer ingående reportage, en nördig diskussion om något visst fenomen, osv. Inte bara gäster i en soffa liksom.

EMBLA: You and me both, Ingo. Jag hoppas verkligen att de lyckas hitta den där gyllene medelvägen som filmprogram så sällan gör: där man varken serveras fin- eller fulkultur. Eller får både och!

Babel Bio sänds på SVT2 onsdagar kl 20.00. Första avsnittet finns nu att se i SVT Play.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.