Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Blacklist – En enmansshow du inte vill missa

TBL

Juli månad. Jaha, de va la roligt då. Har din semester precis börjat? Sitter du där och känner dig lite lätt blåst på solbrännan? Skippade du chartern i år och tänkte att det svenska sommarvädret minsann är minst lika bra? Hav förtröstan kära medborgare, inför sommarens bitterljuva slut! Det finns nämligen hopp om livet även om semestervädret just nu verkar vara inställt för i år. Man kan ju istället vältra sig i diverse kulturella bestyr. Som att plocka upp en helt ny TV-serie eller kanske upptäcka att du de facto har missat ett sådant där massmedialt mästerverk som alla andra pratar om. Du slipper dessutom att bränna dig i solen och sparar in semesterkassan. Perfekt ju.

Har du ännu inte upptäckt the Blacklist så se till att göra det nu i sommar. Den ligger ju ute i etern för allmän beskådning och därmed också högst tillgänglig för gemene man via diverse streamingtjänster. Er vän i mediaetern vågar sticka ut hakan och utlova många timmar högkvalitativ underhållning.

TBL3
”En inbjudan till Candy Crush Saga nu igen? Det måste vara någon hemlig kod för att något kommer att hända.”

Konceptet är helt vansinnigt och läser man bara den korta beskrivningen så blir man snarare trött än får tuppjuck. Världens mest supergeniala och superkriminella superskurk knackar plötsligt på hemma hos FBI där han överlämnar sig själv till en nyexaminerad rookie och blir inlåst i en glasbur. Och ja, paralleller med Clarice Starling och Hannibal Lecter är helt okej att dra här. Been there, done that. Men vi snackar alltså en top of the fucking line criminal mastermind. Efterlyst från Grönland i norr ända ner till Islote Aguila i söder är han planetens mest jagade man. Inte för att det märks för en mer laid back och berest snubbe får man leta länge efter. Han lever helt enkelt det ljuva livet men brottas med ett större problem än FBI, CIA, NSA, ATF, KGB och alla andra förkortningar som ständigt flåsar honom i nacken och bestämmer sig för att ta tjuren vid hornen och göra något åt situationen. Så istället för att fortsätta glida runt i sin privatjet och röka kubaner, sippa på mai-tais och frottera sig med kultureliten på diverse flådiga vernissage börjar han nu leverera namn. Namn på andra superskurkar som i årtionden har verkat i det fördolda. Namn som inte en enda tjomme på FBI någonsin har hört talas om. Varför? Det tänker jag givetvis inte tala om men här har ni 5 tunga skäl till att the Blacklist borde ligga överst på er egen att-göra-lista i sommar:

TBL1
Red har ett pressat schema, det är många som måste dö men han har alltid tid att stanna upp och gosa med söta små djur.

James Spader är Raymond ”Red” Reddington

Jag undrar när någon njöt så mycket av att kliva in i en roll senast. Spader spelar ut alla sina kort (pun intended) och han får göra precis som han vill. Han är the Blacklist och som han bär den här serien hela vägen in i mål. Två miljoner dollar får han tydligen per avsnitt och NBC kunde inte fått mer valuta för pengarna. Red är helvild, lömsk, tvivelaktig, ränksmidande men samtidigt en charmör, connoisseur och gentleman ända ut i fingerspetsarna. När han dyker upp i rutan spelar det ingen som helst roll hur förbannat idiotiskt konceptet egentligen är och hur många hål i storyn det finns eller hur begränsad den övriga ensemblen är i sitt skådespeleri. Faktum är att du inte bara glömmer det estetiska, genom att ta the Blacklist till ditt hjärta är du dessutom villig att sparka ut all moral genom dörren och låsa överlåset. Låt honom skjuta folk, ljuga, dupera och manipulera. TV blir inte mer underhållande än så här. James Spader har väl egentligen alltid varit en underskattad skådis som har levererat även när materialet inte har varit det mest ramstarka men här agerar han på en nivå som få yrkesverksamma når under sin karriär och det är fullständigt hopplöst att försöka läsa av hans karaktärs intentioner. Är han en god man som har tvingats byta sida eller har han alltid varit ond? Är han en anti-hjälte eller kallhamrad skurk? Och så divalaterna då, man måste älska dem. När han inackorderar sig, helt oförklarligt i någons lya där han i tredelad kostym omger sig med konst och kontemplativa testunder citerande de stora mästarna sitter jag där och ler som ett fån av glädje och ömsesidigt mys. Till sin hjälp har han en färgstark armé av specialister, människor med trasig bakgrund från alla delar av världen som han värnar för i alla lägen. Det är omöjligt att hitta skiljelinjen mellan den hårda och den mjuka sidan och det är så jävla vackert att se när han står upp för samhällets utstötta.

Alla kan dö

I bästa GoT-stil avverkar man mer än gärna vem som helst, när som helst. I slutet av första säsongen är mindre än halva originalcasten kvar. Visst är det härligt ändå? Det betyder helt enkelt att Red är början och slutet, alpha och omega, the beginning and the end. Alla andra är bara rekvisita. Det är här mytologin skapas och det finns en inre logik i allt det ologiska.

Starka kvinnor

I en bransch och framför allt genre där kvinnor oftast får stå i skuggan av männen är det precis tvärtom i the Blacklist. Megan Boones rollfigur Lizzie är föremålet för Reds hela plan och det är också hon som sitter på facit, tar de rätta besluten och ifrågasätter de mindre genomtänkta. Detta utan att på något sätt trycka ner de manliga kollegorna. Tillsammans med en annan av mina favoriter, Bones är detta ett mycket bra exempel på att man faktiskt kan jämna ut könsrollerna utan att något läger skall behöva bli åsidosatt. Bra styrt!

Inget är som du tror

Jag kan inte säga så mycket om den här punkten utan att förstöra det roliga men uppskattar du ett rejält mindfuck där få saker är som man tror så är det här en vital del av the Blacklist som du kommer att värdesätta högt.

Ett barockt persongalleri

Någonting som jag personligen värderar högt är fascinerande karaktärer i en TV-serie. Genomtänkta dårar med speciella egenskaper och manér kan lyfta en serie med potential till en all time high. Titta bara på Justified och Banshee. Ganska simpla banka och slå-föreställningar i grund och botten men med ett fullständigt enastående persongalleri när det kommer till bad guys. I the Blacklist finns dem i överflöd och jag vill inte förstöra partyt här heller men vi får bland annat stifta bekantskap med en äldre herre som endast iklädd gasmask gör sig av med döda kroppar på ett ytterst makabert vis och en ytterst obehaglig tandläkare. Här ligger också seriens enda stora problematik. Det spelar faktiskt ingen roll vilka skurkar man väljer att kasta in. Ingen kommer att överglänsa Raymond Reddington.

TBL2
”Den här hemliga insatsstyrkan får biljarders i statliga bidrag men ett jävla headset hade man inte råd med nej.”

The Blacklist kanske inte vilar på tidernas mest intressanta eller stabila grund då den faktiskt på helt och fullt allvar står och faller med en enda komponent men så länge den komponenten fortsätter att vara världens mest intressanta man så är serien utan tvekan något av det bästa man kan se på TV just nu.

The Blacklist finns att streama från både Netflix (säsong 1) och Viaplay (säsong 1 & 2).

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."