Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Crown säsong 4 – bland folkprinsessor och järnladies

Det är återigen mörka november och för fjärde gången dags att smyga in bakom draperierna på Buckingham palace, och kanske uppleva något som kan likna historien om världens äldsta kungahus. I den smått beroendeframkallande Netflixserien The Crown om den engelska kungaätten Windsor. I förra säsongen gick ansvaret att gestalta drottningen över från Clare Foy till Olivia Colman. Vi har följt Drottning Elizabeth II från femtiotalet och kröningen och är nu framme i början av åttiotalet. En turbulent tid både för familjen samt dess undersåtar. En tid som ska präglas av två starka på många sätt polariserande kvinnokaraktärer: Thatcher och Diana. Onyanserats Emma och Cissi diskuterar säsong 4 som innehåller både röstpitch och trökrövar bland annat.

Emma: Så, Cissi, vad tycker du? Håller det samma klass som tidigare säsonger? 

Cissi: Nu tycker jag att man är på väg tillbaka igen till samma nivåer som säsong 1 och 2. Säsong 3 var ju en enda lång transportsträcka som var svår att ta sig igenom utan att drabbas av akut narkolepsi var 5:e minut. Gillian Anderson som Thatcher är så vansinnigt bra gestaltad! Kroppsspråk, tal, håret osv är klockrent. Vad tycker du Emma? 

 

Foto: Des Willie

Emma: Oj vad spännande! Jag har inte alls samma upplevelse. Om vi ska diskutera Gillian och hennes Thatcher så blev jag initialt lite chockad att för jag tyckte att hennes gestaltning var ganska konstig och överdriven. Lite Vår Teater (Kulturama för personer födda efter 80-talet), barn som ska låtsas vara gammal och ba, Åhåhåh, jag är så gammal. Chockad eftersom jag verkligen älskar Gillian Anderson och har aldrig sett henne vara dålig hittills. Så jag började fundera på om det var jag som tänkte fel och att gestaltningen egentligen var briljant. Var det Thatcher som var konstlad och överdriven? Och Gillian Anderson följaktligen gestaltade henne korrekt? Jag kom fram till det nog delvis var fallet, och samt i den avmätta aristokratin stod hennes Thatcher ut. Jag vägrar tänka att det var Gillian Anderson var dålig. (Gillian, jag älskar dig fortfarande).
Jag håller inte alls med om att förra säsongen skulle vara så jättedålig. Visst, den var inte lika dramatisk som föregående, men nästintill. Den här säsongen är det något som skaver. Det kanske inte är något som drastiskt har förändrats från de andra säsongerna, men det kanske just är det som skaver. Att det är samma format och att det börjar bli lite… inte tröttsamt, det är fortfarande underhållande och hög kvalitet… men inte lika berusande som i början. Men det är nog en sjukdom som alla långkörare dras med.  

Cissi: Jag var väldigt fascinerad av Thatcher när jag var barn då hon var hyfsat ensam om att vara kvinna på en så hög position under sina år vid makten. Sedan att jag lärde mig att hon förde en politik som förstörde snarare än byggde upp Storbritannien och var extremt misogyn (jag vet, lika konstigt som det låter) är en annan femma. Såg många intervjuer med Thatcher och hon pratade verkligen såsom Anderson gestaltar. Thatcher fick nämligen genomgå ett program där hon skulle lära sig att sänka pitchen på sin röst när hon blev premiärminister. Finns ett mycket bra klipp på Youtube med hennes tal före och efter som du borde lyssna på. Då kommer du nog förstå varför Anderson kör en Kulturama variant haha. Om det inte varit för att Anderson är en såpass skicklig skådespelare hade hennes Thatcher lätt kunna ramla över gränsen till parodi. Thatchers avsmak för kvinnor på höga positioner framkommer speciellt bra i scenerna mellan henne och drottning Elisabeth (Olivia Colman är så briljant att jag inte vet vart jag ska börja). Det blir som en slags tyst duell dem emellan då drottningen är mycket påläst politiskt vilket förvånar Thatcher som får sig en och annan subtil känga då kungligheter vanligtvis inte får uttrycka vart de står politiskt. 

Foto: Sophie Mutevelian

Emma: Thatcher är en intressant karaktär i sig, men jag visste inte det där om att hon fick lära sig att sänka pitchen på rösten. Det får mig att tänka på Elizabeth Holmes, VD för det skandalösa blodtest-företaget Theranos. Hon sänker också sin pitchen när hon pratar, antagligen för att få mer tyngd i manligt överrepresenterade rum. Jag har ju sett inspelningar med Thatcher och visst hon verkar lite ansträngd, men det är inte bara rösten, det är något med ansiktet som Anderson gör, hon spänner halsen på ett sätt som är lite överdrivet i min bok. Men jo, Anderson och Colmans drottning är spännande kontraster. Precis som de personer de gestaltar var. Jag håller med om att Thatchers kvinnoförakt kommer fram på ett skickligt sätt, men också skillnader mellan klass, i avsnittet när Thatcher är inbjuden till Balmoral. Skillnaden mellan gamla och nya pengar. Elizabeth som inte behöver visa att hon har pengar, helst klär hon sig i oljerock och stövlar medan Thatcher stressar över klädkoden men trots det lyckas sabba det. Säga vad man vill om Thatcher, men hon var någon slags antimusa för många musikgenrer i åttiotalets Storbritannien!

Cissi: Så vad tycker du om unge prins Charles? 

Foto: Des Willie

Emma: Som karaktär är han inte särskilt trevlig, själv har jag väldigt lite övers för honom och hans problem, och det är väl inte meningen att man ska ha egentligen. Det är tydligt vem det är meningen att man ska ha sympati för. Vilket är intressant, förra säsongen hade jag mycket förståelse för honom, den här säsongen verkar han bara gnällig och elak. Josh O`Connor gör dock ett bra jobb. Det är lite samma med Anne, förra säsongen gillade jag henne jättemycket, den här säsongen har hon försvunnit helt förutom lite gästspel som avundsjuk meangirl. Men det handlar ju mer om manus karaktärsbyggnad än regi och skådespeleri.
Men det är varken Charles eller Thatcher som är säsongens huvudperson; det är Prinsessan Diana. Vilket antagligen kommer bli ännu mer framträdande nästa säsong. Emma Corrin är väldigt porträttlik, men vad tycker du, gör hon folkets prinsessa rättvisa? 

Cissi: Hon är väldigt lik men det är något som skaver för mig. Var verkligen Diana så “needy” och gnällig? För mig var hon väldigt cool men jag började ju läsa om henne i tidningarna när hon hade lämnat trökröven Charles så hon blev väl tuffare då. Tycker även hon framställs som en golddigger eftersom hon är djupt olycklig men ändå älskar uppmärksamheten och glamouren hon hamnar mitt i. Min bild av Diana blir lite förstörd inser jag förskräckt. Men jag tycker Corrin gör ett bra jobb med kroppsspråk då Diana i början var väldigt blyg och det syntes mycket tydligt via sättet hon förde sig på. 

Foto: Des Willie

Emma: Jag tycker att sympatierna ligger mestadels hos henne, lite för mycket kan jag tycka, men det är ju svårt att ge sig på en folkprinsessa. Det enda som jag tycker är konstigt med hennes beteende är väl att hon säger ja till honom utan att känna honom över huvud taget, men så var det ju. Och hon var ju så jäkla ung, ett barn nästan. Och hon blev lämnad helt ensam utan hjälp. Det tror jag är ganska nära verkligheten. Att hon utvecklade både ätstörningar och sökte bekräftelse där hon kunde få den, hos folket och pressen, är inte konstigt.

Cissi: Precis, det är väl iofs vad en golddigger gör. Gifter sig med en person med en hög status i samhället och mycket pengar i kistan. Hon blev ju kallad ”dutchess” av sina vänner då de trodde hon skulle ”bli någon” en dag.

Emma: Man har fortsatt att avhandla ett fenomen per avsnitt, Falklandskriget, Sydafrika mm och jag kom väl fram till förut att det måste vara så det är för en kungafamilj. Man måste kunna lite om allt, man får aldrig djupdyka i något engagerande och viktigt och det var väl det som blev problemet med Diana, hon hade känslorna utanpå. Men ju närmare vi kommer vår tid ju mer obekväm blir jag, Många av dem lever fortfarande. Det måste vara märkligt att ha så många av ens privata sängkammarsamtal skildrade i en serie. Som dessutom troligtvis är delvis påhittade. Det kommer antagligen blir ännu mer obekvämt ju längre fram vi kommer. 

Cissi: Håller verkligen med dig! Måste vara fruktansvärt att se sig “själv” ur en manusförfattares ögon. Vad är sant och vad är påhittat? Har iofs alltid tyckt att det är något som inte stämmer med drottningen då hon verkar vara en kall jäkel. Men det kanske man måste vara för att klara av att ha den rollen hon har? Kunglig är väl det enda jag aldrig någonsin drömt om att vara, verkar för jäkla påfrestande. Som du säger, känslan av obekvämhet kommer knappast minska men oj så spännande! Ser fram emot att få se när Diana äntligen bryter sig loss och på riktigt blir folkets prinsessa som hon var ända till hennes på tok för hastiga död. Läste även att härliga Imelda Staunton ska ta över stafettpinnen efter Olivia Colman som drottningen i säsong 5 och 6. Vad säger du om det Emma? 

Emma: Som jag brukar säga, The Crown är en serie för både rojalister och republikaner. Jag kommer sakna den här ensemblen, de har alla varit briljanta men i synnerhet Colman och Tobias Menzies (Prins Philip). Men jag tror att Staunton kommer vara perfekt som en gammal drottning, om man går efter hennes Dolores Umbridge i Harry Potter-filmerna. Det kommer bli härligt! 

Cissi: Tobias Menzies är ju även han suverän. Kunde man inte bara sminkat dessa han och Colman gamla? Skämt åsido, det blir förmodligen härligt som du säger och än så länge har man lyckats strålande med castingen i The Crown. Vi får hoppas att det håller i sig.

Säsong 4 av går att se på Netfix från och med 15 november 2020 

 

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.