Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Fall

fall

Netflix har nyligen släppt den tredje säsongen av brittiska The Fall. Serien där man får följa seriemördaren och våldtäktsmannen Paul Spector (Jamie Dornan) och kriminalinspektören Stella Gibson (Gillian Anderson) som jagar honom. Embla och Therese har sett serien och är för ovanlughets skull inte helt eniga.

Therese: Jag måste börja med att säga att jag älskar den här typen av serier, men bara om de görs ordentligt. Att följa seriemördare har gjorts tidigare, men ibland känns det som att skapare till såna serier inte har lagt tid på psykologin som ligger bakom. Här tycker jag att de valt bra skådespelare till båda huvudkaraktärerna och särskilt till Spector. Han uppvisar en inomboende kamp och nyanserna mellan familjemannen och mördaren. Håller du med Embla?

Embla: Nej. Men så uppfriskande! Annars brukar vi ju vara larvigt överens. Jag tycker tvärtemot dig då att varken han eller hon visar nånting mer än kall död icke-personlighet. Hon är ju stenhård, fine. It’s a mans world och allt det där. Men man skulle behöva mycket mer av en kamp hos henne. Eller en kontrast. Hon sover till och med i perfekt struken siden – det blir för platt. Och nej hennes lesbiska äventyr räcker verkligen inte. Han har också varit en otroligt platt karaktär, familjefar by day och galen mördare by night. Jag vill se något kontrolleras som han får kämpa med eller att han tappar kontrollen eller vad som. Nu känner jag.. jamen ingenting ju.

Therese: Åh vad roligt! Jag håller dock med om karaktären Gibson, även om Anderson gör henne bra så är hon ganska ointressant. Särskilt i de två första säsongerna. Vad gäller Spector så tycker jag inte alls som du, jag tycker att hans ögon speglar både värmen när han ser sin dotter och den vridna lusten när han sakta kramar livet ur sina offer. En till intressant karaktär är den unga flickan Katie, som är barnvakt hemma hos familjen Spector. Vad tycker du om henne?

Embla: Näääe. Alltså. Jag säger att jag gillar serien men jag får kanske revidera. Hon känns inte heller så trovärdig. Eller så är hon det bara det att man inte bryr sig om henne? Jag tycker överlag att karaktärerna är mer ett problem än handlingen som ju i sig faktiskt är jättespännande!

Den här säsongen är ju lite speciell. Vad tycker du om upplägget?

Therese: Jag var faktiskt inte beredd på en tredje säsong. Jag trodde absolut att det var slut vid andra, men jag gillar upplägget. Man får mer bakgrund och jag tycker att man får mer känsla för alla tre karaktärer vi nämnt här. Dock känns det som att jag saknar nåt. Något mer bara, tror jag. Vad tycker du?

Embla: Jag är helt med dig där. En kul vändning men det behöver lyfta. Jag har nog inte stört mig så mycket på karaktärerna som i den här säsongen heller. Vad skulle du ge den i betyg då Therese? Jämfört med de förra?

Therese: Oj, hmm. Som fristående skulle den få ganska lågt betyg, eftersom det inte händer så mycket. Men om jag räknar in de två tidigare säsongerna så får den mycket högre. De två tidigare var mycket mer händelserika, men man behövde nog den här tredje för att få ett ordentligt avslut. Så den stora frågan, skulle vi rekommendera denna till andra? Jag säger absolut ja. Vad säger du?

Embla: Hmm. För mig är den här serien lite som Kaiser Chiefs. Första plattan var så bra att jag åkte utomlands flera gånger för att se dem live. Andra var ok men något saknades. Tredje var så kass att jag inte ens nämnde deras namn bland band jag gillar. Så nä, se The missing istället.

 

Delade meningar där det annars brukar vara enighet. Inga skyhöga tankar om serien över lag. Vad tycker ni läsare?

 

Alla tre säsonger av The Fall går att streama på Netflix.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.