Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Leftovers – Sista säsongen


leftovers end

I måndags släppte HBO det första avsnittet av den tredje, och sista, säsongen av Damon Lindelofs och Tom Perrottas The Leftovers. Vi har tagit en titt och tänkte både re-cappa och höja lite frågetecken. Det kommer att spoilas till höger och vänster, så se till att se serien och återkom sedan hit. Vi vill höra dina spådomar.

Så, för att summera serien så handlar den om hur vi människor hanterar den största katastrofen vi någonsin mött, ”The Sudden Departure”, när ca 2 % av jordens befolkning plötsligt bara försvann utan ett spår.

Handlingen kretsar kring Kevin (Justin Theroux), en polis som inte verkar ha alla hästarna hemma. Han navigerar kring en splittrad familjesituation, ett samhälle i oro, och en rörelse på uppgång som har en högst oklar agenda, förutom att de inte vill att vi glömmer bort vad som hänt. Vi får även följa Kevins dotter Jill (Margaret Qually), som lever tonårslivet i en värld där livet kan avslutas oförberett på ett ögonblick. Kevins son Tommy (Chris Zylka) har även han en framträdande roll, som en person som söker efter något. Något som betyder något och som kan förklara det som skett. Som ett spirituellt sökande kan man säga. Kevins fru/ex-fru Laurie (Amy Brenneman) söker även hon efter något, men hon verkar ha funnit det när hon gick med i rörelsen ”the Guilty Remnant” (TGR). Rörelsen står som levande påminnelse för vad som hänt och de vill att vi aldrig ska glömma det.

leftovers tgr

Till en början vet man inte riktigt varför Kevins familj är så starkt påverkade av katastrofen som de verkar, men historien smyger sig fram successivt.

Utöver Kevin och hans familj får vi lära känna Nora (Carrie Coon). Nora är ett välkänt ansikte i samhället då hon förlorade inte bara sin man, utan även båda sina barn. Man kan lugnt säga att hon är en skadad individ, men hon gör så gott hon kan, och tillsammans med Kevin hittar hon en trygghet hon länge saknat.

Den här serien är fullspäckad av fantastiska karaktärer, och sist, men inte minst, måste jag nämna Meg (Liv Tyler). Meg är utsatt för TGRs påminnelsemetoder, vilket är att stå och röka i hennes direkta närhet. Meg kommer att göra en enorm resa under seriens gång, och jag kan fortfarande inte lista ut vad hennes grej är.

Nu har serien kommit till sin tredje och sista säsong och Kevin har nu, tillsammans med Nora och sina barn, bosatt sig i staden Jarden, Texas. Jarden (som även kallas Miracle) var en av få platser på jorden som inte påverkades av ”The Sudden Departure”, och det är anledningen till att han sökte sig dit.

leftovers

Förra säsongen slutade med att TGR stormade Jarden och det var lite oklart vilka som klarade sig helskinnade. Kevin själv blev skjuten på nära håll, men han verkar inte riktigt kunna dö, och efter att ha sett första avsnittet på den här säsongen så verkar det faktumet inte ha gått hans vänner förbi. Är Kevin egentligen Jesus?

I första scenen på den här säsongen gör sig myndigheterna av med Meg och de andra i TGR genom att släppa en bomb över deras läger. Jag har dock sett Liv Tylers namn på fler avsnitt den här säsongen, så antingen är hon med i tillbackablickar, i Kevins hjärna eller så kanske bomben helt enkelt inte fick med sig alla.

Är Kevin egentligen Jesus?
Är Kevin egentligen Jesus?

Vad jag nog undrar allra mest är var lilla Lily är nånstans. Lily är en liten bebis som Tommy hjälpte till livet och som adopterats av Kevin och Nora. Hon levde sist jag såg, så det ska bli riktigt spännande att se vad som hänt med henne.

Den här serien har så många lager och så mycket på gång att det ibland är svårt att hänga med. Karaktärerna är många, och de alla binds ihop på något sätt. Ploten i sig är genialisk, och hur handlingens lager gradvis avslöjas är konstnärlig.

Jag har verkligen försökt gissa mig till vad den här säsongen ska ge, men det visade sig vara svårare än jag kunnat föreställa mig. Lite som med serien Lost, så känns det som att The Leftovers kan ta en lite varsomhelst.

Några fler av de frågetecken jag redan stött på är: Hur blev Laurie och John ihop? Var bor Jill? Är Jarden magiskt? Var det Nora man såg i slutet av avsnittet? Är hon i så fall under cover? Vad kommer hända när årsdagen nu närmar sig??

Har du inte redan sett den här serien, kan jag varmt rekommendera den. Men se till att se ikapp fort, för nästa avsnitt släpps redan imorgon!

Avsnitten släpps veckovis på måndagar, och både de tidigare säsongerna finns att streama på HBO Nordic.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.