Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

The Night Manager – En första titt

the-night-manager-large_trans++u2JAIAJjqha88sTfNbWLJ5OoW-cDYdI-0h66D49-oCw
En britt bland pyramiderna.

LINDÈN: En ledigt klädd britt vandrar genom kaosen på Tahir-torget. Revolutionen är i full gång men det bekommer honom inte nämnvärt. Han är på väg till sitt jobb som nattportier. Ett yrke som han bemästrar till fullo. Med stel överläpp, artigheter och knivskarp kostym är han den perfekta servicemänniskan. Yrket kräver sin sociala kameleont, för att inte säga skådespelare. Han är den som betraktar i tysthet och anpassar sig till varje given situation. Men under den korrekta ytan finns ett socialt rättvisepatos som tvingar honom in på en väg han inte hade tänkt sig. I slutet av den rasande skickligt regisserade piloten är han insnärjd i ett geopolitiskt spel med illegal vapenhandel som fond. Min gissning är att han inte kommer fortsätta som nattportier när serien är slut.

Susanne Bier har fått närmare en kvarts miljard att leka med. Och det syns. Det är mer film än tv i berättandet och med skådespelare som Tom Hiddleston, Hugh Laurie och Olivia Colman i spetsen har hon en imponerande ensemble till sitt förfogande. Serien är baserad på en John le Carrés-roman från 1993, men handlingen har ändrats lite och utspelar sig nu under den arabiska våren. För mig har den här serien allt jag kan önska; det är storpolitik, spioner och vapenhandel i internationella miljöer. James Bond är en referens som poppar upp i huvudet när eftertexterna rullar. Är Tom Hiddleston rentav nästa 007?

The Night Manager
”Kisa kyligt!”

EMIL:  Det är definitivt Hiddleston som bär detta. Jag tycker nästan att det kittlar när man ser hans yrkesskicklighet som nattportier. Another level av servicemedvetenhet. Det ges inte alltför mycket information i piloten, men nog fan blir han en ideal spion om det är hans öde. Hans sammanbitna och samtidigt chilla sätt att hantera omständigheterna kontrasteras mot rikemannen Richard Ropers stekiga manér. Fint och provokativt spelad av Hugh Laurie.

Det finns en spionfeeling över hela grejen, som alltid när det kommer till John le Carré-filmatiseringar. Han är faktiskt något så ovanligt som en författare vars böcker brukar bli rätt lyckade filmer. För mycket slutledningar varken ska man eller går det att dra från detta första avsnitt, men det ger höga förhoppningar. Jag vill dock lägga in en allmän reservation, sådana här spionhistorier tyngs ofta av de idoga geografiska förflyttningarna. Som att spionskildringar ständigt måste påminna tittaren om att ”The Circus” minsann sträcker sig bortom Cambridge Circus och att agentverksamhet är en global aktivitet. Vi vet … I sämre kopior av bättre spionfilmer blir detta lätt till en fars. Men här hålls vagabondandet än så länge tajt, gott det.

Japp, Hiddleston skulle utgöra en perfekt Bond, men det är dags för ett mera spännande val!

The Night Manager 2
Här står man.

LINDÈN: Ja, om man kollar ”filming locations” på IMDb så verkar Bier betacka sig för dylika utsvävningar; vi kommer röra oss i London, Schweiz, ”Egypten”, och Mallorca. Ett tajt skepp helt enkelt. Tidigare (alltså långt tidigare) var det här tänkt att bli en långfilm, regisserad av Sydney Pollack med Dustin Hoffman i huvudrollen. Vi ska nog vara glada att det inte blev så. Carrés böcker lämpar sig i regel inte jättebra för det korta formatet. Tinker, Tailor, Soldier, Spy var förvisso en väldigt bra film, men bleknade i jämförelse med den rika tv-versionen med Obi Wan-Kenobi i huvudrollen. Hans böcker är ofta intrikata och hyfsat komplicerade vilket kräver det längre formatet. Men som sagt – vi har än så länge bara sett ett avsnitt – låt oss hoppas att det håller hela vägen. Jag tror det. Hur lyder din killgissning?

EMIL: Ja, jag är inget annat än optimistisk. Anslag är å andra sidan enklare än avslut, det är så ofta som filmer och tv-serier inte fullföljer ordentligt. London Spy senast, för att droppa något inom samma tema. Men le Carré är ju oerhört duktig på att skriva slut. Jag är en riktigt sucker för hans ofta sorgliga finaler. Så allt att vinna än så länge.

Miniserie The Night Manager går att se på C More Play (OBS: avsnitten är omklippta och något kortare än originalavsnitten, men fler till antalet, som vanligt när BBC skickar ut serier på den internationella marknaden).  

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".