Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The night of – en första titt

the night of3

Den här recensionen är baserad på de fyra första avsnitten av The night of, men innehåller inga spoilers.

Riz Ahmed spelar Naz Khan, en collegestudent som efter att olovligt ha lånat sin fars taxibil en natt för att dra till en fest hamnar i en mardrömssituation där allt får honom att se ut som en brutal kvinnomördare. Mordvapen, mordplats, blod, allt pekar mot honom. Men själv kommer han inte ihåg något och har inte heller något motiv. Det är i alla fall så det framstår för oss tittare i början av HBO:s nya serie The Night of.

the night of2
Naz Khan (Riz Ahmed)

Det är spännande, mörkt och ångestladdat. Pilotavsnittet är extralånga 80 minuter och allt som händer är olycksbådande och man känner ju på sig att nåt ska gå åt helvete, men inte exakt hur. Alla skådespelarinsatser är skitbra, och jag får direkt den här känslan av ”högkvalitativt HBO-drama”. Några av skådisarna värda att nämna är Michael Kenneth Williams från The Wire och iranske skådisen Peyman Moaadi som spelar Naz pappa, och som spelade en av huvudrollerna i iranske Oscarsbelönade Nader och Simin – en separation 2011 (undrar dock om det är slappt eller inte att casta en iranier som pakistanier?…). Och Riz Ahmed, som ju är den som bär det tyngsta lasset (både i skådespelarinsats och för själva karaktären förstås…). Och så John Turturro förstås! John Turturro spelar advokaten John Stone, som framstår som ganska streetsmart men samtidigt är något av en loser. Han plågas av foteksem (vilket påtalas väldigt ofta av lite oklar anledning, men visst får det honom att framstå som lite extra miserabel) och föraktas av de flesta omkring honom. Han trålar runt på polisstationen efter uppdrag, och det är en lycklig slump för honom att fåt ta sig an ett sånt hög-profil-fall som Naz Khans. Det är kul att se Turturro i en sån här roll, har han ens gjort någon tv-serie innan? Det är lätt att bara förknippa honom med skruvade roller som de han gjort med bröderna Coen (och som han såklart gjorde lysande), men här är han också riktigt bra, och det ska bli intressant att se hur hans karaktär utvecklas.

The night of1
Naz (Riz Ahmed) och advokaten Stone (John Turturro)

Som tittare undrar man ju vad fan det var som hände egentligen, vem var det som dödade den unga kvinnan Andrea om det inte var Naz? Men, The Night of är inte en klassisk kriminalserie med bara fokus på att utreda själva mordet, utan snarare handlar det om rättssystemets alla olika delar, med poliser på olika nivåer, advokater, åklagare och inte minst tillvaron i fängelset där Naz får sitta i väntan på rättegång. Och om den klaustrofobiska känslan av att Naz är fast i en situation som är extremt svår att se en utväg ur. Inte bara de konkreta saker som pekar mot honom, utan också att han som amerikan med pakistansk bakgrund, dessutom muslim, helt automatiskt blir intryckt i ett fack som inte har mycket att göra med verkligheten. Alla dessa olika aspekter som påverkar hur man behandlas och vilka möjligheter man har: klass, etnicitet, kön. Och om man säger så här: det är inte en ljus bild man får av det amerikanska polis- och rättssystemet. Det är väl inte så förvånande förvisso, men jä-v-lar vad ångest det är. Jag vill typ skrika mest hela tiden av rättsosäkerheten, ineffektiviteten och Moment 22-tillfällena. Som när Naz pappa försöker hämta hem sin taxibil (som ju är hans inkomstkälla), och ställs inför situationen att behöva stämma sin son för att kunna få tillbaka den.

the night of4
Naz föräldrar, spelade av Peyman Mooadi och Poorna Jagganathan

Serien är skriven och regisserad av Steven Zaillian (som bl.a skrivit Schindlers List och Gangs of New York, men detta är hans första tv-jobb) och Richard Price (har bl.a skrivit avsnitt av The Wire). Men det är en remake på BBC-serien Criminal Justice från 2008, skriven av Peter Mofatt. Jag vet inte hur exakt The Night of följer det brittiska originalet, som jag inte sett, men att döma av beskrivningen av det första avsnittet så verkar i alla fall upptakten av serien vara den samma. Den brittiska serien är dock kortare, fem avsnitt istället för åtta, och jag känner spontant att det kanske skulle varit bättre även för denna version. För tyvärr tycker jag att det blir lite segare efter den väldigt starka inledningen.

Jag vill dock slänga in en brasklapp om att det kan ha att göra med att jag sett tre av fyra avsnitt otextade. Känns som jag tjatar om det här med textning, men jag har blivit mer och mer kräsen. Finns det ingen textning (engelsk eller svensk) så väljer jag oftast bort att kolla grejer, men i de förhandsversioner som skickas ut till press finns ju aldrig text så man har inte mycket till val. Och visst kan folk tycka att vi alla kan engelska så himla bra bla bla, men ärligt talat kan det inte bara vara jag som missar detaljer i en sån här serie som både handlar om rättssystemet – späckat med massa juridiska termer- och har karaktärer som mumlar fram hälften av det de säger? Okej, slut på rant, men möjligheten finns helt enkelt att jag skulle ha tyckt att det var ännu bättre om jag haft text.

Det är läge för omtitt för mig helt enkelt, när avsnitten kommer på HBO Nordic, och jag kommer självklart fortsätta följa serien. Det är en välgjord och annorlunda deckare, som ger mer än bara spänning för stunden, och jag måste ju få veta vad som ska hända med Naz, advokat Stone och vad det egentligen var som hände The Night of. 

The Night of har åtta avsnitt och har premiär på HBO Nordic den 11 juli

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.