Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Tunnel – En första titt

TheTunnelDen svensk-danska serien Bron blev ju verkligen en framgång. Det började lite trevande, där många satt och skruvade sig framför tv:n inför Sagas beteende, med avfärdanden om ”dåligt svenskt skådespeleri”, tills man fattade att hon nog hade nån slags diagnos, och att det var meningen att rollfiguren skulle vara så. Och lite annat allmänt slappt gnäll om dåliga svenska deckare. Men sen tog det inte lång tid innan halva Sverige var fast i nån slags Bron-psykos, och inte blev det sämre när det kom en säsong två heller.

Men det var ju inte bara svenskar och danskar som gillade det, det blev poppis på andra håll också. Och upplägget med två grannländer där ett mord sker precis på gränsen så att poliserna i de olika länderna måste samarbeta måste ju vara perfekt för att göra olika versioner av. Vilket såklart också har skett. 2013 kom den mexikansk-amerikanska versionen The Bridge, och nu på fredag börjar Svt Flow visa den fransk-brittiska versionen The Tunnel, som vi har kollat in första avsnittet av.

Här befinner vi oss alltså inte längre på en bro, utan i en tunnel. Närmare bestämt tunneln under Engelska kanalen mellan Calais i Frankrike och Folkestone i England. Ett lik hittas precis i mitten av tunneln, med en halva på varsin sida om gränsen, och poliserna Karl Roebuck och Elise Wasserman måste samarbeta om fallet.

INGRID: Ja ni hör ju, det är precis samma start som i Bron. Och det rullar på på samma sätt. Karl försöker skämta med Elise, som inte har någon social kompetens, Karl har jättemånga barn och har precis steriliserat sig, Elise har en gammal sportbil och  byter oblygt tröja mitt inne i kontorslandskapet, och så vidare. Jag vet inte riktigt hur exakt The Tunnel kommer följa själva handlingen från Bron, men första avsnittet var i alla fall väldigt likt, och i stort sett varenda scen och replikväxling var bekant.

Därav inte sagt att det är dåligt. Men om man nu redan sett just den krimgåtan rullas upp en gång, så lär ju en stor del av spänningen gå förlorad. Samtidigt är det onekligen kul att se hur den fransk-brittiska versionen av olika företeelser och rollfigurer blir. Vad säger du Embla, känns det meningsfullt att se denna version om man redan sett Bron?

EMBLA: Ja, till att börja med är ju jag ett stort fan av svenskdanska Bron och tycker Saga är helt briljant. Peppen inför franskbrittanska versionen var, trots att jag redan vet handlingen, enorm. Men det är som du säger, Ingrid. Det är lite som att ha sett på tv full och sen se om samma program. Man känner igen allt när man ser det men vet inte på förhand vad som ska hända. För mig, just då, blev det för segt. Inte sagt att jag om något åt skulle minnas ännu mindre och kunna tycka mer om att titta. Det är ju dock onekligen väldigt kul att jämföra serierna! Sagas roll är ju väldigt lik och bra spelad även i denna version. Däremot är jag inte helt övertygad om att rollen som Kim Bodnia axlade i Danmark och som nu Stephen Dillane tar över funkar hundra. Det är ju mycket dynamiken paret emellan som är så härlig i Bron och vid första anblick blir det bara en som är socialt annorlunda och en som känns lite halvstel.

INGRID: Men en sak som jag gissar måste skilja sig rätt mycket från Bron är språksituationen. I Bron korsas ju landsgränsen närmast obemärkt, och svenskar och danskar talar obehindrat med varandra. Något tillspetsat kanske, men överlag ändå realistiskt. Men fransmän och britter – där snackar vi väl rätt så enorm språkbarriär? I första avsnittet får vi bara se en liten hint om detta, men det verkar mest som att den franska polisen får prata engelska. Å andra måste ju britten då missa jättemycket av det som de övriga franska medarbetarna säger.

EMBLA: Precis vad jag också tänkte på, det blir faktiskt lite jobbigt, åtminstone för mitt språköra, att kastas mellan franska och engelska. Jag blir lite lat och märker hur jag tappar lite koncentration. Möjligen beror det även på att jag överlag känner som att jag ser om något jag redan sett och nu på ett jobbigt språk – då är det lätt att börja kolla om något lagt upp ett gulligt kattklipp på Facebook.

Om jag skulle ta mig friheten att sammanfatta bådas våra intryck, Ingrid, skulle det vara: har du inte sett Bron av den larviga anledning att du ”hatar svensk film” kan du gott och väl se The Tunnel. Det är välgjort, välspelat och vi vet ju redan att plotten är nagelbitande bra. Men har du bara missat Bron: se vår svenskdanska version först och främst – det kan ju vara viktigare än du tror att hamna på rätt sida landsgränserna.

Se The Tunnel på SVT Flow.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.