Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips Serier & TV

The ultimate british list del två – Lagom snygg, identitetskrisande ungdom

Andra delen av min Ultimata brittiska lista är här och handlar om serier med snygg ungdom. Inte HBO-snygg och smal – det går bra att äta godis under tittandet – men tillräckligt snygg för att göra en glad. Relaterbar snygghet med andra ord. Som att det skulle kunna vara ens egna kompisar. Som att jag hade kunnat bo i ett av rummen i det där studenthuset.
Dessa serier har ungdomar som inte riktigt har bestämt sig för vare sig partner, yrke eller om de är ordentliga eller fuck ups. Det handlar helt enkelt om den tiden i livet när allt flyter. Låt mig presentera kategorin:

Lagom snygg identitetskrisande ungdom

Chewing gum (2013 – 2 säsonger) – Inte ofta jag säger geni. Men om Michaela Coel kan jag säga det. Hon. Är. Ett. Geni. Ung som fan, cool och har en lång karriär framför sig. Chewing Gum är hennes egen Netflixproducerade serie. Religion, rasism, klasskillnader och pinsam utanpå kläderna-sex hanteras kärleksfullt i detta mästerverk. Den kristna fanatiska mamman Joy som missionerar på gatorna i området, den socialt obekväma systern Cynthia, den streetsmarta vännen Candice- jag älskar dem alla. Mästerverk.
Senast kunde vi se Michaela Coel Black Mirror-avsnittet USS Callister. All hail queen Michaela.  PS. Och dialekten… 

 

Fresh meat (2011-2016, 4 säsonger) – En handfull omaka studenter hyr ett nedgånget hus i Manchester. Själva handlingen är väl inte så spännande, det är mer karaktärerna och dialogen som jag går igång på. Vi har JP – det känsliga posho’t (stekaren) med själ, Vod – den både bildligt och bokstavligt speedade punkaren som med ojämna mellanrum lämnar in en skrynklig hemuppgift. Vi har Oregon – den patologiske lögnaren som har ett förhållande med professorn i engelska och den lifehackande skotten i stickad tröja med mönster och pilotglasögon. Will they, won´t they-paret är ganska onödiga i min bok, men killens fula soulpatch och sårade indiemusik är dock lite roliga. I rollen som JP ser vi ståupkomikern Jack Whitehall som också fick en entimmes stand up och en reseserie för Netflix. 

 

Crashing (2016 -, 1 säsong) Nej. Det här är inte HBO-serien om en självrättfärdig ståuppkomiker som tycker synd om sig själv. Det här är den brittiska serien om ett löst antal ungdomar har rivningskontrakt i ett gammalt sjukhus. Obekvämt sex i luggslitna sjukhussängar, rullstolsrace i korridorer och allmänt Tom Foolery. Fina karaktärslinjer och relationer, framför allt kärleksrelationen mellan den grabbiga snubbsnubben Sam och den allvarliga nörden Fred. Väl värd att se medan man diskar eller dylikt. 

 

Lovesick (2014 – , 3 säsonger) – Dylan har fått klamydia och måste nu höra av sig till alla sina förbindelser och ex. Han väljer att inte använda de förtryckta korten utan ger sig ut på någon slags mea culpa-turné. Delvis gör han det för att be om ursäkt men också fråga varför det inte funkade. Det blir snabbt uppenbart varför det inte funkade med någon av dem. Orsaken heter Evie.
Av någon anledning har jag sett om den här serien… Vid närmare eftertanke så är den anledningen nog accenten, men har man inte min slags anglofetish eller är mycket förtjust i ungdomar som är kära i varandra, men alltid missar chanserna med att berätta det gör man bättre i att skippa den. 

 

Del ett av The Ultimate British list hette  Kungar, ränksmidande, frisyrer och kostymer i 10 kilosklassen . Länk till den finns HÄR
Alla ovan nämnda serier finns att se på Netflix, tydligen är detta en kategori man har satsat på. Nästa del av ultimata brittiska listan blir en genre som skamligt nog väldigt få insett är en guldgruva. Magisk Diskbänksrealism alt. Diskbänksfantasy. To be continued.

Brasklapp: Jag har varken tagit upp Skins eller In betweeners. De kanske rent objektivt passar på den här listan, men Skins är för humorlös för att vara så mörk. In betweeners har för mycket sexistisk bro’humor. Dessutom är det min lista och jag får göra vad jag vill på den. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.