Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Tin Star – Konsten att göra ett pilotavsnitt

Premiären av Sky Atlantic-serien Tin Star på C More har avlöpt utan större medialt väsen. Olyckligtvis.

Londonpolisen Jim Worth (Tim Roth) har förflyttat sin familj från England till det lilla vykortsvärdiga samhället Little Big Bear i den kanadensiska delen av Klippiga bergen. Där har han inrättat sig som sheriff på orten. Det stora oljebolaget rullar in i idyllen, med en PR-skicklig talesperson i Elizabeth Bradshaw (Christina Hendricks) och en obehaglig och hårlös säkerhetschef vid namn Gagnon (Christopher Heyerdahl), och stämningen i den fridfulla utposten hårdnar. Mer och mer.

Första avsnittet lyckas med balansstycket att både puttra på, bygga upp spänning och samtidigt erbjuda nyckelhändelser. Jim (Roth) är en nykter alkoholist och vissa detaljer antyder ett våldsamt förflutet. Bergsmiljöerna må vara storslagna, men den kusliga, ljusa och något sura stråkmusiken ligger hela tiden som en nagel i idyllens öga.

Bra PR är a och o i oljebranschen.

Tydligt blir att oljebolaget antagligen inte kommer att sky några medel för att genomdriva bygget av ett gigantiskt raffinaderi. Och byggnationen delar ortens invånare i två läger. Men när folk börjar dö är det ännu oklart om det är oljebolaget som ligger bakom eller om det är Jims (Roth) förflutna som kommit ikapp honom.

Roth har plockat upp sin originaldialekt, som han i huvudsak droppade när han satsade på en karriär i USA. Han har spelat roller med sin brittiska engelska tidigare, som i Lie to Me, men här är den grötigare och ljuvligare än ever. Jag har aldrig sett honom göra en dålig roll, men hans prestation som Jim är ändå ett strå vassare än vanligt. Han tar sig också an rollen med ett slags torr, engelsk humor.

Mörkret som drar in över Little Big Bear kommer smygande, och det är så fruktansvärt snygg gjort. Någon placerar en orm i Jims (Roth) portfölj, som hans son hittar. Jim har också en ormtatuering på ryggen. Vad betyder det? Flera sådana där beståndsdelar förekommer. Element som hintar om något men inte avslöjar något.

Spoiler: Den här figuren är inte snäll!

Säkerhetschefen Gagnon (Heyerdahl) har personlighetsdrag som påminner om Cancer Man i Arkiv X. Tillsammans med Mad Men-bekantingen Christina Hendricks, som den skenheliga Elizabeth, stövlar de in i invånarnas tillvaro utan större hänsyn till deras väl och ve, eller naturens för den delen.

I slutet återkommer vi till samma scen som öppnar avsnittet och hela serien. En otroligt välkomponerad cirkelrörelse. Måtte nu den här serien få mer uppmärksamhet. Sedan är det ju ofta så med dessa thrillers att de anslår storslaget och knyter ihop säcken på ett alldeles bedrövligt sätt. Vi får hoppas att Tin Star är undantaget.

Tin Star visas på C More.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *