Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Tjockare än vatten – en första titt

tjockareänvatten

Visst var det ett tag sen vi fick en sån här typ av serie från Svt? Som varken är deckare eller miniserie, utan en klassisk dramaserie i tio delar. Och upplägget för Tjockare än vatten låter också ganska klassiskt – det räcker att läsa titeln för att få en känsla av vad det handlar om. Familjerelationer – självklart trassliga – lögner och hemligheter som kommer upp till ytan.

Det handlar om familjen Waldemar. Mamman Anna-Lisa (Stina Ekblad) driver tillsammans med sonen Oskar (Joel Spira) familjepensionatet på Åland. De har inte särskilt bra kontakt med de andra två syskonen Lasse (Björn Bengtsson) och Jonna (Aliette Opheim), som inte bor kvar på ön. Men inför säsongsöppningen av pensionatet samlar mamman dem alla på ön – och det ska visa sig att hon hade en baktanke med det oväntade initiativet. När hon hittas död lämnar hon efter sig ett testamente med ett mycket specifikt krav på syskonen.

Jag har sett de två första avsnitten av den tio avsnitt långa säsongen. Det är naturskönt i den åländska naturen, och bra skådespelat. Konstigt kanske, men den jag hade svårats för att övertygas av var faktiskt Stina Ekblad. Hennes roll är liksom så tetralisk och hon pratar med sina barn på ett högst onaturligt vis, nästan som i gåtor. Samtidigt är det ju de här ”gåtorna” som hon lämnar efter sig som är upptakten till hela den här historien, så de har ju en funktion.  Som sagt, upplägget med familjehemligheter som kommer till ytan och trassliga relationer känns inte direkt ogjord, men det som jag sett hittills av Tjockare än vatten har i alla fall gjort mig sugen på att se mer. Jag vill ju verkligen få veta nu vad som egentligen hände bakåt i tiden, vad Anna-Lisa egentligen menade med sina konstiga budskap till barnen, och varför de här relationerna blev så knakiga från första början.

För just nu undrar jag ganska mycket varför till exempel Jonna och Lasse inte har haft mer kontakt med varandra. När de återförenas på ön verkar de bara glada att ses, ingen friktion märks, men samtidigt är det uppenbart att de inte hörts eller setts på länge. Jonna dubbelkollar till och med med Lasses tonårsdotter om hon känner igen sin faster, när de ses. Alla  i familjen behöver ju inte ha dålig relation med varandra bara för att vissa har det, eller?

Det är kul att de utspelas på Åland, det är inte direkt en miljö man sett mycket i svenskt drama förut. Men borde inte Oskar, som så vitt jag förstår det har bott där större delen av sitt vuxna liv, ha en lite mer åländsk dialekt? Hans mor talar ju dessutom finlandssvenska, precis som i alla fall några andra av skådisarna. Inte vet jag hur realistiska en ålänning skulle tycka att dialekterna var förstås.

Tjockare än vatten visas på Svt1 måndagar kl 21, med start den 27 januari

4 COMMENTS

  1. Ja, det är väl lite som du säger, att om Oskar hade bott på Åland större delen av sitt liv så borde han kanske inte prata rikssvenska.. Men om han inte var så liten när han flyttade hit så kanske han behöll sin gamla dialekt. Det som dock irriterar en ålänning mest är att de som troligtvis ska föreställa ålänningar pratar finlandssvenska. Det ger ju helt fel intryck! Nog för att det finns finlandssvenskar på Åland, men jag har ännu inte sett/hört en enda ålänning i serien.

  2. Kul med lite expertinput! Det bor väl säkert både personer som pratar rikssvenska och finlandssvenska på Åland, men att ingen i serien hittills har pratat med åländsk dialekt är ju bara slappt av serieskaparna.

  3. Jo, bankmannen pratade åländska. Och stuguthyraren som man hörde i telefon… Annars en jättefin serie!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.