Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Top of the lake – En första titt

topofthelake1

Top of the lake är den nyzeeländska regissören Jane Campions (Pianot, Holy Smoke, Bright Star m.fl) första tv-serie, och precis som i de flesta av  hennes filmer är det inte direkt någon solskenshistoria som skildras. 12-åriga Tui hittas ståendes i en iskall sjö på Nya Zeelands sydö med vatten upp till midjan, och det  visar sig att hon är gravid i femte månaden, men vill inte berätta något om vad som har hänt. Den unga polisen Robin Griffin, som är expert på sexualbrott, råkar befinna sig hemma i sin barndomsstad och engagerar sig fullt ut i fallet, men hinner inte ställa alla frågor hon har innan Tui försvinner spårlöst. Att Tui är dotter till Matt,  en härjad, obehaglig man som verkar leda något slags kriminellt gäng i trakten, gör det hela än mer intrikat.Samtidigt får vi följa ett kollektiv med kvinnor med trasig bakgrund som byggt upp ett litet container-samhälle vid platsen med det mytiska namnet Paradise, ledda av den gåtfulla GJ.

topofthelake3

Det är en liten trakt och invånarna verkar involverade med varandra på alla möjliga sätt, och det är till exempel oklart hur objektivt inställd den lokale polisen Al är när han ska handskas med misstänkta som han känner på ett personligare plan. Polisen spelas av David Wenham, Faramir från Sagan om ringen-filmerna, och är inte det enda välkända ansiktet. Huvudpersonen Robin spelas av Elisabeth Moss, Peggy i Mad Men, och jag kan tänka mig att det här blir en paradroll för henne – inte bara för att det är en huvudroll utan för att hon gör den riktigt bra. Den ruffige Matt talar skottsk engelska, något jag reagerade på först, men han är väl helt enkelt inflyttad skotte…Däremot tog det ett tag innan jag insåg att det faktiskt var den skotske skådisen Peter Mullan, som jag ju sett i flera filmer tidigare (han gjorde bl.a en magnifik insats i Tyrannosaur häromåret). Och så har vi ju Holly Hunter, en av Jane Campions återkommande samarbeten, som den excentriske GJ, i helgrått långt hår och gubbkläder.

Händelserna ramas in av det dramatiska nyzeeländska landskapet, och även om det är vackert så är det mesta ändå rätt rått och eländigt och fuktigt. Det är verkligen ingen klassisk deckare, även om det är en brottsutredning i centrum och en polis i huvudrollen. Lika mycket verkar det handla om människorna i trakten, deras relationer och historier, inte minst polisen Robins.
Jag har nu sett två avsnitt av sex men känner ändå inte riktigt att jag vet vart det är på väg. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara en dålig sak, men jag tänker att det helt enkelt mer liknar filmberättande än tv, där man oftare brukar se till att varje avsnitt liksom är tydligt i sig. Här går handlingen rätt långsamt framåt, och till exempel vet jag inte riktigt vad kvinnokollektivet i Paradise egentligen har för plats i historien, och hittills har GJ mest framstått som en kuf med ett oklart ärende. Men det är samtidigt den del av serien som hittills varit lite mer underhållande – fast mer på en absurd nivå, än en haha-nivå, ni vet.

topofthelake2

Det är ju faktiskt rätt skönt med saker som är motsatsen till övertydliga ibland. Och det är precis det jag känner med Top of the lake. Jag vet inte vart det är på väg, men det är ju också anledningen till att jag vill fortsätta titta. Det, och bra skådespeleri, miljöer man sällan ser och en regissör som sedan tidigare bär med sig både en kvalitets- och intressant-stämpel.

Top of the lake visas på Svt1 måndagar 21.45, med start 19 augusti.

betyg3_5

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.