Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

TV-Klubben: Halt and Catch Fire, del 8,9 & 10

halt

Första – och kanske enda? – säsongen av AMC-serien Halt and Catch Fire är slut, och och Ingrid och Lindén tar och sammanfattar sina intryck från de tre sista avsnitten. Du som inte vill ha några spoilers slutar läsa nu!

INGRID: Det svåra med att skriva om tre avsnitt på en gång när det gäller den här serien är att avsnitten varit väldigt olika varandra, och att det ibland också hänt ganska mycket mellan två avsnitt.  Sällan har det som hänt i sista scenen i ett avsnitt sedan följts upp direkt i nästa. Ibland på ett lite väl lättvindigt vis tycker jag, när det känts som att trådar inte riktigt plockats upp. Dessutom har det såklart hänt riktigt mycket på de här tre sista avsnitten.

Förra gången vi skrev om Halt and Catch Fire var alla fokuserade på den stora Comdex-mässan dit de skulle åka för att presentera sin banbrytande skapelse och förhoppningsvis erövra datorvärlden. Men, det blev ju inte riktigt så kan man säga. Till exempel blev inte chefen John Bosworth den fjärde musketören i ett gäng som slog världen med häpnad – istället grips han av FBI som gör ett tillslag på Cardiff Electric. Det visar sig att Cameron och Bosworth inte bara druckit whisky och talat förtroligt de där kvällarna på Bosworths kontor – i själva verket har Cameron, med Bosworths stöd, hackat sig in i en bank och snott massor av pengar för att rädda Cardiffs PC-projekt. Men det är Boz som får ta skulden, och Cameron går obemärkt förbi. I hela resten av säsongen ska det visa sig, vilket känns lite märkligt. En rätt stor grej i handlingen ändå, som inte plockas upp igen. Vad tänkte du om den här bedrägerihistorien Måns? Jag kan verkligen inte säga att jag såg det komma , vilket tyvärr gäller ganska många andra grejer i det här manuset också…

LINDÉN: Boz lämnande serien på klassiskt vi-kommer-inte-överens-om-lönen-manér. Mycket märkligt sidospår som aldrig plockades upp. Samma sak med att Donnas chef snodde idén om ett tillverka en laptop. Det planterades inte överhuvudtaget och kändes lite billigt faktiskt.

Jag gillade hur de la upp bollen inför nästa säsong. Datorn är tillverkad och redo att skeppas iväg till butikshyllorna. Men varken Cameron eller McMillan känner segerns sötma. Knappt ens Gordon. Det var jakten och det innovativa tänkandet som triggade gänget – inte den färdiga, lite småtrista produkten. När den renrakade Gordon satt i konferensrummet, omgiven av sina mediokra ingenjörer, såg han alldeles tom ut. Ingen hade några idéer kvar. Nu handlar det bara om att förvalta det man har och uppgradera efter behov.

Jag har lärt mig att uppskatta de där bombastiska, övertydliga scenerna som när McMillan tänder eld på lastbilen med datorer. Hur känner du? Har serien satt sig hos dig till slut?

INGRID: Jo, trots att jag stört mig på massor av saker med serien och tycker att den varit minst sagt ojämn så gillade jag den samtidigt jättemycket också. Framför allt fastnade jag verkligen för karaktärerna till slut. Men Måns, jag förstod verkligen inte scenen i sista avsnittet när McMillan eldade upp en hel last datorer. Varför gjorde han det? Och vad hände när de andra fick reda på det? Fick de ens reda på det? Typiskt exempel på sånt som gjort mig frustrerad i den här serien…

MÅNS: Jag tror McMillan reaktion var en effekt av Steve Jobs presentation av Apple-datorn som pratade. Han insåg att det Cardiff hade gjort var en medioker produkt som ingen kommer att prata om. Och den insikten var för mycket för McMillan och hans ego. Det var ju mer en symbolisk gest – lastbilen rymde väl kanske ett hundratal datorer.

Upplägget, inför säsong 2(?), med Cameron och hennes utvecklare tillsammans med Donna vid rodret är rätt spännande. Deras vision om online-gaming är ju klockren. Hur McMillans återkomst ser ut är dock skrivet i stjärnorna. Vem skulle han egentligen besöka när han gav sig ut på ökenvandringen? Sin mamma?

INGRID: McMillans beteende i sista avsnittet gjorde mig tyvärr mest förvirrad…samtidigt är han en mycket underhållande sociopat-diva, det kan inte förnekas. Och Lee Pace har helt klart blivit något av en favoritskådis – kul att samma vecka se honom i så totalt olika roller som Joe McMillan och superrymdskurken Ronan i Guardians of the Galaxy (där det faktiskt mest var hans karakteristiska röst som avslöjade att det var han).

halt-catch-fire
Festligt på Comdex-mässan

Men, det sista avsnittet var ofokuserat och lite otydligt tycker jag. Näst sista avsnittet däremot var ju briljant, när gänget drog till Comdex-mässan på eget bevåg (eftersom allt avbokats efter att FBI gjort sin raid på företaget), de var tvungna att samarbeta trots alla meningsskiljaktigheter och improviserade ihop de mest fantastiska lösningar på de kriser som uppstod. Det var allmänt nervigt, spännande och händelserikt. Desto större blev då besvikelsen över säsongsavslutningen. Men, trots detta och att jag antagligen låter väldigt skeptisk, så hade jag ju också verkligen velat se en säsong två, men finns det något som talar för att det blir en sådan? Tittarsiffrorna har verkligen inte varit de bästa – tydligen såg bara drygt 500 000 säsongsavslutningen i USA.

MÅNS: Bara 500 000 alltså? Upphovsmännen har sagt att det är sugna på en säsong till och att de redan har dragit upp riktlinjerna för en sådan, men behövs det verkligen? Säsongen erbjuder ju ganska bra closure, om än med en lite bitter eftersmak. Ingen är direkt nöjd och allt jobb känns, om inte förgäves, så i alla fall otillräckligt. Jag håller i alla fall tummarna för att det blir en fortsättning. Karaktärerna har fått liv nu och jag tror det finns en större story arc som bara väntar på att bli skriven!

INGRID: Ja, den gick från drygt en miljon tittare i första avsnittet till att bara få färre och färre, men det är klart, serier med låga tittarsiffror har ju blivit förnyade förr, så inget är ju klart. Och håller med, det blev någon slags closure, men öppnade för flera intressanta möjligheter till fortsättning. Inte minst när det gäller Camerons punkiga företag Mutiny, som Donna ansluter sig till precis i slutet. Jag håller också tummarna!

Halt and Catch Fire visas på C More Series, och avsnitten läggs även upp på C More Play och Filmnet.

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.