Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

TV-tips: franska serien Gengångare

Svt Play har börjat satsa mer och mer på serier och program som enbart finns på webben, utan ordinarie tv-sändning. En bra idé med tanke på att det ju finns begränsat med plats i tablåerna, men risken finns ju att man missar de där små guldkornen.

Ett sånt guldkorn som jag bara råkade hamna på är den franska serien Gengångare från 2012, som jag verkligen rekommenderar er att kolla in. En påkostad och mycket välspelad serie om hur döda personer plötsligt kommer tillbaka till den lilla staden i alperna, utan att de ens vet att de varit döda och frånvarande under en längre tid. Vilket ju också innebär att de inte åldrats det minsta. Tillvaron vänds minst sagt upp och ner för familjerna och vännerna till de döda som återvänder, och för vissa blir det för mycket att hantera. Onekligen en tänkvärd fråga – är det enbart positivt när den man trott är död kommer tillbaka efter flera år? Går det att återvända till det gamla livet? Samtidigt händer andra skumma saker i staden, och det verkar som att seriemördaren som härjade för sju år sedan är tillbaka.

Gengångare är en mörk serie i flera bemärkelser- förutom att det snygga fotot och färgskalan går i mörka, dova toner så är hela stämningen rätt tung och ibland brutal. Och, inte minst, väldigt spännande. Skådespeleriet är som sagt också riktigt bra, och den stämningsfulla musiken är specialskriven av det skotska postrock-bandet Mogwai.

Det är kul att se en fransk serie i den här genren. Utan att jämföra allt för mycket så dras mina associationer en del till Twin Peaks. Gengångare har inte alls den där quirky mysigheten som Twin Peaks hade, men flera saker påminner ändå: En halvstor stad (oklart hur stor), belägen i ett naturskönt område där det är lite fuktigt och mulet hela tiden, intrikata relationer mellan karaktärerna, mörka bakgrundshistorier som rullas upp, en brutal mördare som härjar, och så det där övernaturliga inslaget då. Och – samlingspunkten för de unga invånarna i Gengångare är The Lake Pub, inhyst i ett lite ruffigt hus i utkanten av stan – som man ju gärna kan jämföra lite med TP:s Roadhouse.

Varje avsnitt fokuserar på en specifik karaktär, men man får hela tiden följa de olika sidohistorierna också, vilket jag tycker är bra (det kan bli så frustrerande om man måste vänta till nästa avsnitt för att se fortsättningen på en story). Det finns åtta avsnitt totalt, och hittills finns sex tillgängliga på Svt Play. Nya avsnitt läggs upp varje torsdag kl 17, och allt kommer finnas tillgängligt i 30 dagar efter att sista avsnittet lagts upp. Så till 9 mars ungefär har ni på er att kolla in denna otroligt sevärda serie!

 

9 COMMENTS

  1. Åh jag måste tacka!!! Den är ju sjukt bra! Jag har 2 avsnitt kvar nu plus dets om inte sänts än och jag är helt biten. Och musiken är ju fantastisk. 😀

  2. Bor i Spanien men har trots det kunnat se serien Gengångare men, inte sista avsnittet. Jag blev helt galen! Hur ska jag kunna fortsätta leva utan att få veta vad som händer de levande och de döda i den franska alp-staden? Vet någon om det går att se på annat vis, alltså ej genom SVT Play?

  3. Okej, nu har jag sett sista avsnittet. Är inte helt nöjd! Jag trodde flera frågor skulle få svar. Vill ju inte spoila nått här nu för nån, menjag undrar vad de ville egentligen? varför liksom? Nä alldeles för mycket frågor fortfarande. 

  4. Suck! Man vill ju ha svar, hoopas att detta inte blir en serie som blir mer och mer knäpp och inga svar fås. Har hröt att sesong 2 är på gång!

  5. Jo men jag bor utomlands och har kunnat se alla tidigare avsnitt på svt play men inte detta. Blä!!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.