Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Unforgotten – Brittisk krim när det är som bäst

Om det är något som britterna är bra på så är det krim. Det är alltid mer realistiskt, mindre drama och färre skottlossningar om vi håller oss på den här sidan Atlanten. Jag vill helst alltid ha en brittisk krim att följa, och min senaste drog är Unforgotten (Saknad aldrig glömd), som går på lördagar på SVT. Serien är nu inne på sin tredje säsong, och den håller mig fängslad i varenda filmruta. Serien kom egentligen ut förra året, men släpps först nu i svensk TV.

I Unforgotten får vi följa DCI Cassie Stuart (Nicola Walker) och hennes obeväpnade vapendragare Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) när de stöter på några av landets mest kalla cold cases. I första säsongen hittas en ung man begravd i grunden på ett hus, som visar sig ha varit död sedan 1976. I andra säsongen hittas en man i en resväska som försvann spårlöst 1990, och nu i den senaste säsongen hittas en flicka begravd under en motorväg som försvann på millennieskiftet. I alla säsongerna börjar de med en liten antydan till ledtråd, och bygger sig vidare med vad de finner. Metodiskt och grundligt, vilket är enormt tillfredsställande för en som kan sitta och slita sitt hår för att TV-poliserna inte följer rätt spår. Här får vi inte veta mycket i förväg vilket gör att utredningen känns som att den sker i realtid. Vi blir mer delaktiga och får ett högt förtroende för huvudkaraktärerna, även om de själva också är fullt mänskliga och kan missa saker.

I varje säsong får vi även följa de misstänkta redan från första stund, innan de ens kopplats ihop med morden. Vad vi däremot inte blir invigda till är på vilket sätt de är kopplade, för alla är ju inte den faktiska mördaren. Vad de flesta däremot har gemensamt är att de vet något. När väl utredningen hinner ikapp dem så grävs deras egna skelett upp, bildligt talat, vilket sätter deras tillvaro på spets. Ibland med förödande konsekvenser. Det är de som står för dramat, så att vi kan se en poliskår som faktiskt utför sitt arbete.

Jag älskar hur den här serien är uppbyggd. Hur polisen arbetar metodiskt och hur vi lär känna dem utifrån hur de arbetar. Egentligen är det bara Cassie som vi får se utanför jobbet och det är väldigt sparsamt. Det är också både spännande och frustrerande att få följa de som är inblandade i fallet, för när man lär känna dem vill man kanske inte att de är de skyldiga.

I den aktuella säsongen följer vi mordet på tonårsflickan Hayley som skedde under millennieskiftet. Vid sidan om utredningen får vi följa fyra äldre män som nästan alla är ganska osympatiska. Självklart finns det en karaktär som vi måste vurma om lite och jag hoppas att han inte visar sig vara mördaren, då han försöker skapa ett bra liv åt en mamma och hennes lilla son. Känner jag den här serien rätt så är tyvärr ingen karaktär helig, även om de nu långt senare försöker skapa ett bättre liv för sig själva och de omkring sig.

De misstänkta

Jag kan varmt rekommendera den här serien, särskilt om du gillar det brittiska sättet att presentera krim-historier. Säsongerna är sex avsnitt långa, även om SVT har komprimerat säsong 1 och 2 till tre långa avsnitt vardera. De finns att hitta på SVT Play, och den aktuella säsongen släpps veckovis på lördagar.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.