Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Upptäck HBO:s icke-amerikanska produktioner

HBO producerar ju faktiskt serier i andra länder än USA. De har ”filialer” i Latinamerika, Asien och Europa som har producera ett antal originalproduktioner de senaste åren. Och flera av dem finns att se på HBO Nordic, även om de tyvärr är rätt kassa på att göra publiken här uppmärksam på det! Inte blir det bättre av att de obegripligt nog väljer att använda originaltiteln på flera serier, istället för en svensk översättning eller en internationell titel på engelska. Hur tänker de egentligen att vi tittare ska upptäcka de här serierna? Hur troligt är det att publiken som scrollar runt i HBO Nordics utbud ska fastna vid serier som Valea muta eller Wataha?

Så jag bestämde mig för att gå igenom utbudet, för det är ju ändå väldigt härligt att det faktiskt finns, och bryter av den amerikanska dominansen lite. Här kommer en genomgång av HBO:s originalproduktioner från andra länder än USA, som alla finns att se på HBO Nordic!

Aranyélet
HBO Europe, 2 säsonger.

En ungersk dramaserie som är baserad på den finska serien Easy Living från 2009 (som också finns på HBO Nordic). Det handlar om familjen Miklósi som är välbärgade och lever ett bekvämt liv tack vare pappans ljusskygga verksamhet. Men när han bestämmer sig för att försöka ta sig ur den kriminella världen slås familjeidyllen i spillror. Serien har fått 9,1 poäng på IMDB, om man nu kan gå efter det! Och den har dessutom en internationell titel på engelska – Golden Life – vilket enbart är obegripligt att HBO Nordic inte använder istället för den här omöjliga ungerska titeln.

Wasteland
HBO Europe, 1 säsong.

Den tjeckiska serien Wasteland premiärvisades i sin helhet på Toronto Film Festival 2016. Enligt HBO mixar serien socialrealism, intensivt psykologiskt drama och spännande mystik. Det utspelas i den lilla byn Pustina i norra Böhmen, där borgmästaren kämpar mot ett stort, utländskt gruvbolag som vill åt de stora kolreserverna under byn. Samtidigt försvinner en 14-årig flicka. En händelse som får livsavgörande konsekvenser för byns invånare, som är starkt sammanflätade och ur alla generationer.

Halfworlds
HBO Asia, 2 säsonger.

Indonesisk fantasy! Det utspelar sig i Jakarta, i en parallell värld av blodtörstiga varelser från den indonesiska mytologin. Varelserna förklär sig till människor och kallas “demiters”. Deras sanna identitet har dolts i århundraden av en mäktig människofamilj. Men en mystisk händelse för deras dolda värld upp i ljuset.

Wataha
HBO Europe, 1 säsong.

En polsk serie som enligt HBO utspelar sig i “ett gränsland – både mellan länder, klass och etik”. I bergen Bieszczady arbetar gränsvakter vars moraliska och fysiska gränser sätts på hårda prov. En bomb exploderar och dödar flera av gränsvakterna och kapten Rebrow går till botten med dådet.

The Garden of bronze
HBO Latin America, 1 säsong.

Den här argentiska serien hade premiär i juni, och är nu ungefär i mitten av första säsongen. Det är ett drama om Fabián Lila Danubios, vars liv förändras för alltid när hans fyraåriga dotter försvinner i tunnelbanan i Buenos Aires. Det finns inget motiv, inga spår och inga vittnen. Man letar efter henne i flera år, och till slut drar Fabián en överraskande slutsats.

Mamon & Pakt
HBO Europe, 1 & 2 säsonger.

Oväntat nog finns det två olika remakes av den norska deckarserien Mammon (som har visats på SVT. Säsong 2 finns fortfarande på SVT Play), producerade av HBO Europe. Det är Mamon från Tjeckien och Pakt från Polen. Handlingen är troligtvis inte exakt samma i alla versioner, men alla följer i alla fall en grävande journalist som håller på att undersöka ett finansiellt bedrägeri. Och på det följer upptäckter om korruption, kopplingar till det finansiella toppskiktet och dessutom spår som leder till journalistens egen bror.

Valea muta
HBO Europe, 1 säsong.

Ytterligare en remake av en norsk deckare! Den här gången är det NRK-serien Ögonvittnet som har fått en rumänsk version. Två unga killar blir vittnen till våldsamma mord ute i en skog. Men frågan är om mannen som sköt såg dem, och om han också såg vad de egentligen hade för sig där i skogen. Rädda för att förlora sina liv, och rädda att någon ska få reda på deras förhållande, lovar de varandra att inte avslöja vad de har sett. Även här har HBO Nordic struntat av översätta titeln, som alltså är på rumänska. Enligt IMDB är den internationella titeln Silent valley.

Det norska originalet (som har visats på SVT) finns också att se på HBO Nordic, under den norska originaltiteln Øyevitne (som sagt, HBO Nordic jobbar verkligen inte med tydlighet och användarvänlighet när det gäller titlar).

Umbre
HBO Europe, 1 säsong.

En till rumänsk serie som också är en remake. Originalet är den australiensiska serien Small time gangsterTaxichauffören Relu har fru, två barn och ett dubbelliv. Han är inte bara familjefar, han är inkasserare för den lokale maffiabossen Căpitanu också. Varken familjen eller den undre världen känner till hans andra liv. Men när Relu av misstag dödar en man börjar hans två världar att krocka, och för varje dag som går blir hemligheterna mer och mer betungande. (Precis som den ungerska serien Aranyélet så har Umbre fått 9 poäng på IMDB!)

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.