Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Ut med det gamla och in med det nya – Del 2

För ett tag sedan gick jag igenom vilka TV-serier som läggs ner i år. Jag lovade då att följa upp detta genom att också lista vilka nya intressanta serier som skall få oss TV-serie junkies att slicka oss runt munnen och räkna ned dagarna i våra kalendrar. Eftersom jag är en man som står vid mitt ord så kommer här en lista på 2011 års storsatsningar, uppföljare och förväntade succéer.

Det finns givetvis mängder av nya produktioner som kommer att se dagens ljus detta år. Vissa kommer att gå hem hos publiken, andra kommer att sågas vid fotknölarna, precis som det alltid har varit och alltid kommer att förbli. Skulle jag skriva om alla så hade jag fått publicera en roman. Jag har därför begränsat mig till att välja ut de serier som är mest efterlängtade, av både mig själv och av er, TV-serieälskande publik, världen över.

Fasten your seatbelts, here we go!

The Cape – Först på listan slänger vi in en ny serie från den aldrig sinande källan, superhjältar i fåniga trikåer. The Cape har redan haft amerikansk premiär och serien har fått väldigt blandad kritik, mest negativ. The Cape handlar om en snut som blir felaktigt anklagad för mord, går bananas i Assassins Creed utstyrsel och springer runt på gatorna i New York för att hämnas på alla som har varit dumma. Det går rykten om att serien redan är nedlagd efter 10 ynka avsnitt men inget är bekräftat från NBC. De har sagt att serien är nedlagd i sin nuvarande form men annonserat för att ”uppdatera” serien och i avsnittet som av många kallas ”finale” ges också flera öppningar för en fortsättning.  Skulle serien inte fortsätta slår The Cape faktiskt Firefly i kortast livslängd on-air. Den som lever får se.

"Kan vi någonsin få för många snubbar i mantel? Tydligen"

Falling Skies – Science Fiction är ju oftast antingen da shit eller bara shit. I sommar släpper Spielberg lös sina nya utomjordingar i den påkostade serien Falling Skies. Noah Wyle, en före detta collegeprofessor tvingas här bli ledare för en grupp soldater och civilister, vilt kämpande mot en främmande makt som har kommit för att ta över jorden. Vi har sett det tre miljoner gånger förr men trailern känns ändå lovande och TV-spelskänslan är påtaglig.

Battlestar Galactica – Blood & Chrome – Vi spinner vidare på Science Fiction spåret och med sina inbitna fans som redan har gett produktionen otroliga 9.9 i rating på imdb är det ju svårt att inte nämna nya BSG. Blood & Chrome är en prequel till mastodontsuccén och kommer att handla om en ung William Adama under de första cyklonkrigen. I oktober tar sagan sin början.

"Last supper? No fucking way!"

Terra Nova – Jag är ledsen men listan blir inte komplett utan en tredje Sci-Fi. Terra Nova utspelar sig år 2149 när livet på Jorden givetvis åter är hotat. Detta löser man dock lätt och smidigt med hjälp av tidsportaler som öppnar dörrar till kolonier i förhistorisk tid. Familjen Shannon flyttar till just en sådan koloni, helt ovetande om att den lokala faunan kan vara åt det lite bitska hållet. Med exekutiva producenter som Steven Spielberg (surprise), Brannon Braga och David Fury kan vi nog räkna med svettig action och dinosaurier i en perfekt symbios. Jurassic Park i framtiden med andra ord. Första avsnittet sänds i september.

The Walking Dead S2 – En av förra årets mest positiva överraskningar belönas med en ny säsong. Få gånger har väl zombiespåret varit så snyggt och välexekverat som i Frank Darabonts briljanta skräckserie The Walking Dead. Redan från första scenen och det grymt snygga introt visste jag att det här skulle bli en keeper. Vi får dock vänta ända tills oktober innan slakten kan börja.

"If you´re dead, we will kill you!"

Svensk Kontorshygien AB – Så händer det då, det oundvikliga. Henrik Dorsins Ove Sundberg från Solsidan får en egen serie och inte vilken serie som helst. Svensk Kontorshygien AB är en svensk adaption av The Office där karaktären Sundberg skall bli den nya David Brent/Michael Scott. Det känns på förhand som en skymf och ett blivande kräkmedel. Jag hade väl kunnat köpa att man satte Dorsin i rollen men att lyfta en befintlig karaktär in i en helt annan TV-serie, en av tidernas bästa dessutom, tyder endast på ett hjärnsläpp modell större och en total respektlöshet mot allt som är heligt.

The Borgias S2 – Den nya TV-serien med Jeremy Irons i huvudrollen som jag tipsade om tidigare i år blev mycket riktigt en succé och får också en andra säsong. Har ni inte sett första ännu så rekommenderar jag att ni gör det. Ni kommer inte att bli besvikna.

Luck – Med Nick Nolte och Dustin Hoffman i huvudrollerna släpper HBO här sin andra storsatsning, efter Game of Thrones. Luck handlar rätt och slätt om gamling på hästar. Det låter kanske inte så där jätteupphetsande men skaparen av serien David Milch vet vad han talar om. Han har själv varit mer eller mindre beroende av spel på hästar i 50 år så det bör borga för en spännande och intressant inblick i denna speciella värld. Premiär någon gång i höst.

Homeland – Sgt Scott Brody återvänder hem från Irak efter att ha varit M.I.A. i åtta år. CIA misstänker dock att han kan ha tränats i terrorism och därmed planerar en attack mot USA. Jag förutspår en helpatriotisk historia fylld med klichéer, flaggviftande och ett underlag till politisk debatt på diverse forum men kan samtidigt inte förneka att jag ser fram emot premiären i oktober.

"Kom inte och säg att jag inte flaggade för det."

Hell on Wheels – En westernbaserad serie som berättar den episka historien om byggandet av Amerikas första transkontinentala järnväg. I centrum står en nordstatare som vill hämnas mordet på sin fru som begicks under inbördeskriget. Sökandet tar honom till västkusten och en liten laglös smältdegel till skithåla där det, för mig okänd anledning tydligen skall byggas järnväg som aldrig förr. Serien tar upp järnvägsindustrins institutionaliserade girighet och korruption, den invandrade arbetskraften och situationen för dessa nya emanciperade afro-amerikaner. Ett politiskt och lärorikt drama som vill visa oss hur ociviliserad civilisationen egentligen var vid den här tiden. Inget datum satt för premiär men det lutar väl åt sen höst/vinter.

"Fan, så här såg det inte alls ut i resebroschyren!"

The Kennedys – Storyn om USA:s mest mytomspunna presidentfamilj har precis visats på SVT och med 30 miljoner dollar i budget och en stark rollista med namn som Greg Kinnear, Katie Holmes och Barry Pepper, blev serien precis lika bra som väntat. Serien var faktiskt ursprungligen tänkt för History Channel men ansågs vara för kontroversiell. Missade ni detta otroligt välspelade och välproducerade drama så har ni fortfarande chansen på SVT-play annars kommer det ett DVD-släpp senare i år.

Utöver detta så kan vi också se fram emot nya säsonger av b.l.a. Dexter, True Blood och Torchwood.

Nu när ni har fått ett par tips och varningar så är det bara att gå ut och hitta era egna favoriter. Smaken är som bekant precis som baken, delad. Happy hunting!

6 COMMENTS

 1. Ingen av de där serierna är bra. The borgias började bra men är nu efter avsnitt 7 bara sex. Utan innehåll. Snyggt men dött, precis som the Tudors.

  The walking dead har ungefär samma problem, fast ut an sex men med zombies istället. Hur trist som helst.

  Tacka vet jag att Game of Thrones går på tv så man blir underhållen ordentligt. Ser framemot Boardwalk Empire säsong 2, Borde to death säsong 3, True Blood HBO bla bla bla..

  Är dock intresserad om Parks & Recreation är sevärt, ser ut som en tråkig Office kopia..

 2. Där håller jag verkligen inte med. Tycker definitivt att Borgias är både snyggt och fängslande. Visst, det är en hel del sex men jag tycker inte att det tar fokus från storyn.

  The Walking Dead är i mitt tycke en av de bästa serierna på väldigt länge. Visst, den är inte för alla men att göra en zombieserie som håller hela vägen igenom är ingen lätt uppgift. Jag tycker att den har allt och av många recensenter, professionella som amatörer så är jag långt ifrån ensam om den åsikten.

  True Blood däremot tycker jag tappar mer och mer. Första säsongen var superb med sedan har det gått utför men som sagt, smaken är som baken…

  Men Game of Thrones… där är vi 100 % eniga!

 3. Det finns en chans att du missar en bra komediserie om du på förhand
  dömer den pga av vad den delar med The Office, istället för att upptäcka vad den inte
  delar med The Office. Jag är t.ex. glad att jag såg Whip It trots(/pga?) likheterna med Harry Potter-franchiset.

  Du påpekar att ingen av de där serierna är bra, menar du alla elva som
  nämns eller bara de två som du tar upp? Vill gärna höra vad du anser om
  de resterande nio serierna.

 4. Absolut! Dock tycker jag att hela idén med att lyfta in den ”färdiga” karaktären Ove Sundberg från en helt annan serie enbart tyder på att man vill mjölka ut så mycket som möjligt från en överhypad succé. Jag kan som sagt köpa att man castar Dorsin för att han är en helt ok komiker men kalla honom då någonting annat. Jag skulle t.ex. inte tycka att det var ok att slänga in karaktären Gunvald Larsson som Jason Bourne.

  Dessutom vet jag ju på förhand att ingen nu levande komiker kommer att kunna komma i närheten av att göra vad Gervais gjorde med The Office, det kan inte bli annat än en dålig kopia. Tyvärr.

 5. Såg precis att Shawn Ryan (mannen bakom The Shield) serie The Chicago Code inte fått grönt ljus för säsong 2 vilket jag tycker är lite tråkigt. Men till hösten får man hoppas att Dexter och True Blood inte blir ännu mer urmjölkat och kan hålla intresset uppe samt att någon av dessa nya serier kan bli riktigt bra.

 6.  Ok, jag utgick från att samtalet handlade om den amerikanska versionen av The Office. Gervais The Office och Parks & Recreation ser jag mycket få likheter emellan förutom, och detta är det är det enda starka argumentet, användandet av arbetsplats-mockumentary-strukturen. Detta antar jag kommer sig av att ”skaparna” av amerikanska Office ville göra något eget (Ok, två starka argument), Parks & Recreation. Men jag har svårt att se några likheter mellan karaktärerna i serierna, och därför ingen kopia.

  Om man anser att Parks & Recreation är sämre än The Office (valfri version) så är det ok. Men jag tycker att det är fel att kalla den för en kopia.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."