Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Vanity Fair – en berättelse om klassklättrande i siden och fjädrar

För att glädja oss med en svaghet för brittiska kostymdramer har SVT äntligen börjat sända miniserien Vanity Fair (2018). En berättelse om det rigida klassamhället och människorna som antingen försöker ingå i det eller klättra uppåt, med de medel som finns. Historien bygger på romanen från 1848  William Thackeray av med samma namn, om den föräldralösa meddellösa Rebecka Sharp, och hennes strävan att lyfta sig själv ur den position hon föddes in i.
På samma sätt som i Austens romaner kretsar kvinnors liv i de övre klasserna väldigt mycket kring passande och opassande äktenskap och mäns liv om arvslagar och yrkesval – eller snarare tvång. Om man skrapar det minsta lilla på fernissan av romantiken, det vill säga.

Vanity fair har såklart filmatiserats ett antal gånger, senast 2004 med Reese Witherspoon i huvudrollen. En helt ok version, men den här miniserien är strået vassare. Delvis såklart eftersom det är fler timmar, och romanen kommer mer till sin rätt. Olivia Cook är perfekt som den intelligenta och charmiga Rebecca. Naturligtvis är det hög nivå på skådespeleriet, men vill också nämna den underbara Frances de la Tour som Lady Matilda Crawley.

Perioddramer är en plantskola för brittiska skådespelare, de allra flesta som tagit sig till Hollywood har gjort sin Austen eller dylikt, det påminner nästan om en intitieringsrit. Vissa skådespelare stannar kvar i genren, det är nästan som att man kan se dem åldras i siden och korsetter. De går från de yngsta dottern via den ängsliga modern och slutar som den excentriska gamla fastern. (Alla bra perioddramer har en excentrisk faster.)

Men om ni som jag blir lycklig av empirmodet och att fundera på gamla brittiska arvslagar, rekommenderar jag att ni letar upp de två avsnitt som hittills finns på SVT play.

Vanity Fair visas lördagar 21.30 på SVT

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.