Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips Serier & TV

Varför fortsätter jag att titta på Idol?

Ingen höst utan Idol. I alla fall inte för mig och många andra. Det var i augusti 2004 som Idol hade premiär i Sverige. År efter år tittar vi, förundras över hur juryn tänker eller agerar, förfäras över hur de andra tittarna röstar och njuter eller förfasas av idolernas framträdanden.

Årets säsong startade den 20 augusti på TV4 med en auditionturné som sändes under fyra veckors tid. Dessa veckor brukar vara mycket underhållande, så även detta år. Sen är det dags för slutaudition i Stockholm och därefter är det direktsända kval- respektive veckofinalsprogram under hösten. Först i december är det dags för tittarna att rösta fram en vinnare i Globen.

Här är fem anledningar till att jag fortsätter att titta:

 1. Gruppmomentet
  Älskar verkligen detta! Det är alltid lika fascinerande att se hur grupperna samarbetar, eller inte samarbetar alls, under slutaudition. Några brukar lyckas bra, men ofta blir det en smärre katastrof. Det brukar också vara en fröjd att se hur de klipper ihop detta. I år valde många grupper låten “I Want it That Way” (Backstreet Boys) och det visade sig mycket snabbt att detta INTE är en lätt låt att framföra tillsammans med nya kollegor. Troligtvis inte med gamla kollegor heller. Nä, den här låten är betydligt svårare att sjunga ihop än man tror. Totalt kaos utbröt! Mycket falska toner blev det. Skrattade högt när de även klippte in hur Nikki själv nöjt nynnade eller snarare småsjöng på samma låt.
 2. Chansen att få höra en ny tolkning
  Kanske är det egentligen detta som lockar mig allra mest med Idol. Att få höra nya versioner, nya sätt att framföra en låt. Det har funnits många som har varit bra på det genom åren. Amanda Winberg, Simon Zion och Amanda Fondell är några av de jag kan komma på här och nu. Men det finns många fler. Och vilka duetter vi har fått höra! Min favoritduett var när Chris Kläfford sjöng tillsammans med Linnea Henriksson. Magi.
 3. Att få se en ny stjärna växa fram
  Många av Sveriges musikartister har som bekant upptäckts i Idol. Tove Styrke, Agnes, Måns Zelmerlöw, Darin, Danny Saucedo och Loreen är några av dessa.
 4. Juryn
  Även i år består den av Anders Bagge, Kishti Tomita, Nikki Amini och Alexander Kronlund. Jag gillar den nuvarande juryn. Särskilt Nikki Amini. Upptäckte snabbt redan den första säsongen som hon var med att jag oftast höll med just henne, och så har det faktiskt fortsatt därefter.
 5. Pär Lernström
  Han leder programmet för sjunde gången i rad. Jag tycker att han är en utmärkt programledare. Trevlig, rolig, trygg, bjuder på sig själv och törs vara pinsam. Här är ett exempel från ett tidigare år.

Tröttnar faktiskt aldrig på Idol. Eller jo, igår blev jag faktiskt lite trött. Dels för att Ida Njie, en av mina favoriter åkte ut, dels för att en annan favorit (Christofer Andersson) inte fick något wildcard av juryn och alltså aldrig ens kom med. Visst Ida gjorde inget bra framträdande igår, men även när hon är sämre än vanligt är hon betydligt bättre än många andra. I båda dessa personer såg jag stor talang. Hade hoppats på att få följa deras resa under hösten. Är så besviken. Och det finns åtminstone två personer som har tagit sig ända till Topp 13 som jag starkt ifrågasätter vad de ens har där att göra. Samtidigt är det ju kul att vi tittare tänker olika och att det inte finns något rätt eller fel, bara tycke och smak.

Vem kommer att vinna hösten 2018?

Jag tycker att det finns flera bra. Många har säkert heller inte visat sina bästa sidor än, utan kommer att blomma ut under hösten. Bland mina favoriter återfinns Bragi Bergsson, Sebastian Walldén, Kadiatou Holm Keita, Ambér Flores och William Segerdahl. Nathalie Brydolf och William Strid vill jag också höra mer av, det känns som att de båda har potential. Och det finns som sagt fler som är bra än de jag nu har nämnt.

En som redan på sin första audition var fantastisk, och sedan framträdande efter framträdande har visat vart skåpet ska stå, är 16-årige (!) William Segerdahl. Oavsett om han håller hela vägen eller ej i Idol lär vi få se mer av denna talang. Det är lite vibbar av Christer Sjögren eller Lasse Berghagen över honom. Jag tror att han skulle passa bra på Skansenscenen i framtiden. Förmodligen skulle han klara av att hoppa in och leda ett Allsångsprogram redan i sommar om Sanna akut skulle behöva en vikarie. Han känns oerhört okonstlad och trygg. För mig får han gärna vara en av dem som gör upp om finalplatsen i Globen i december. I och med hans unga ålder är jag dock lite oroad över hur han kommer att klara av att hantera kritik från juryn. Minns hur de skällde på Chris Kläfford som var storfavorit förra året.

Här är Williams Idolaudition från nu i våras.

Vem bör åka ut redan nästa vecka?

Svaret är solklart. Vanja Engström. Jag kan inte förstå varför hon ens gick vidare från första början. Därefter har jag fortsatt att förvånas över att hon avsnitt efter avsnitt går vidare trots att det finns så många andra som är betydligt bättre och intressantare. Vid hennes första audition visade hon dessutom tydligt att hon inte tog detta på allvar. Tråkig inställning när det finns så många andra som verkligen vill detta. Troligtvis är det någon producent som tycker att hon är bra tv, men jag håller inte med. Anser inte att hon hör hemma i Idol. Kanske ändrar jag mig under hösten om hon får vara kvar.

Vem hejar du på i höst?

Idol sänds kl. 20:00 på fredagar på TV4 och TV4 Play.

Bild: TV4

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.