Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Vem var huvudpersonen i Vänner?

Ni minns väl serien Vänner? Den där med ett gäng kompisar som hänger på ett fik och som aldrig riktigt får till det på kärleksfronten. Nu har tydligen någon datasnubbe fått för sig att lista ut om det finns någon huvudperson i serien, som egentligen är en ”ensemble cast”. Jag följde serien rätt så slaviskt under dess prime, så jag blev såklart nyfiken på vad han kommit fram till. Själv tänkte jag att det måste varit Monica eller Rachel, men ni kan aldrig ana vad som hände sen…

Han kom fram till att det var Ross.

 

 

Nej, det är inte Ross. Det kan det inte vara. Men jag är ju vetenskapligt lagd, så fram med datan då.

1, Analys av antal repliker: Ross och Rachel fick delad förstaplats med 9000 under hela seriens gång. Tydligen var alla rätt lika här.

2, Analys av scennärvaro: Chandler hade mest scennärvaro med över 1400 st. Sen kom Ross och Rachel på lite drygt 1330, men Ross vann för han var den som syntes mest som ensam karaktär utan de andra. De andra var inte långt ifrån.

3, Namn i avsnittstitel: Rachel nämndes 27 gånger, medan Ross nämndes 24 gånger. Monica nämndes 8 gånger.

Tycker ni att det är genom de parametrarna man bedömer huruvida en karaktär är huvudperson eller ej? Om något tycker jag själv att datan pekar på att det ska vara en grupp som det fokuserar på. Att Rachel faller på att Ross visas lite mer som en ensam person känns lite udda. Han bor ju inte ihop med någon av de andra under nästan hela serien. Hemma hos Rachel är det oftast någon av de andra som bor i eller bredvid lägenheten.

Men okej, om vi nu ska frångå att det är en grupp det handlar om, så skulle jag vilja göra en liten analys själv. Vilken karaktär är mest drivande i serien, och håller ihop ploten? Självklart med den viktigaste frågan: Klarar sig serien utan karaktären?

Är det..

Joey?

Han är med i introscenen. Han är bästa vän med Chandler, och dejtar Rachel ett tag. Granne med huvudlägenheten och bor även där ett tag.

Slutfråga: Ja, serien funkar även utan honom.

Chandler?

Granne med huvudlägenheten och bor även där delar av serien. Bästa vän med Ross som ung och som vuxen med Joey, är Monicas barndomskärlek som driver henne att förändras. Gifter sig med Monica och deras flytt från NY avslutar serien.

Slutfrågan: Oklart, men känns som att han behövs.

Phoebe?

Bott med Monica och Rachel. Dejtar ingen och är inte bästis med någon.

Slutfrågan: Serien klarar sig utan henne.

Monica?

Hennes lägenhet, även om hon under en kort period bor i grannlägenheten. Bästa vän med Rachel, syster till Ross och gifter sig med Chandler. Var kär i Chandler som ung. Håller ihop Phoebe med gruppen. Får Rachel att stanna i NY när de ses i första avsnittet. Serien avslutas när hon och Chandler flyttar från NY.

Slutfrågan: Serien klarar sig inte utan henne.

Rachel?

Serien startar med hennes livsomvälvande beslut att lämna sin blivande man. Barndomskärlek till Ross. Bästis med Monica. Bor ihop med alla vid olika tillfällen. Stor förändring i karaktär längs vägen. Dejtar Joey. Gifter sig med Ross.

Slutfrågan: Nej, hon behövs i serien.

Ross?

Bror till Monica. Kär i Rachel från att de var unga. Gifter sig med Rachel.

Slutfrågan: Lite som med Chandler. Tror han behövs, men mest för att driva Rachels historia och att få ihop Chandler med Monica.

 

Ok, så vad jag kan se av min analys så borde serien i princip klara sig utan Joey och Phoebe, men inte riktigt utan Ross och Chandler. Den klarar sig inte utan Rachel och Monica, men kanske allra minst Monica. Det kan också vara så att hon är som Ross och fungerar som ett klister och binder ihop säcken utan att vara huvudkaraktär, så jag skulle nog ändå säga att Rachel är huvudkaraktären.

 

 

Håller ni med?

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.