Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Vi tar en första titt på Trolljägarna

trolljägarna

Trolljägarna är Tv3:s nya satsning med Robert Aschberg. Trollen i det här fallet är de så kallade internettrollen, de som gömmer sig bakom anonyma nätalias och sprider sitt hat mot andra – gärna kantat av rasism och misogyni. Tanken är att Aschberg och hans researchteam ska leta upp de som döljer sig bakom några av de värsta påhoppen och helt enkelt ställa dem till svars. Till sin hjälp har han också juridikprofessorn Mårten Schultz och Juridikinstitutet som kan hjälpa till att driva fall, där den som drabbats har möjlighet att få skadestånd för till exempel förtal.

Ingrid: Programförklaringen gjorde mig både  peppad och tveksam. Tveksam för att jag brukar ha rätt svårt för Aschbergs buffliga stil, och den lite sensationslystna stil som brukar känneteckna sådana här program på Tv3. Men peppad för att det ju verkligen finns en vettig tanke bakom att den som spyr ur sig hat och hot mot andra också ska få stå till svars för det. Varför ska man ha rätten att göra sånt anonymt liksom?

Det här är ett sånt program som jag inte kan kolla på utan att sitta och skrika åt tv:n. Över hur vidriga vissa människor är mot andra, och hur totalt jävla idiotiskt en del beter sig. Kanske är det därför jag känner att det blir lite antiklimax när några av trollen släpps så lätt?  I det andra fallet som tas upp, där Aschberg söker upp kvinnan bakom aliaset ”Kattan57”, som bland annat spytt ur sig vidrigheter mot Kawa Zolfagary, så vägrar hon nästan med en gång att svara på några frågor, gömmer sig bakom sin tröja och flyr därifrån. Och mer än så blir det inte. Det kliar liksom i mig för att jag vill att de här personerna verkligen ska vara tvungna att argumentera för sig. Samtidigt förstår jag att det inte funkar att gå på de här personerna på samma sätt som om det varit offentliga makthavare eller dylikt, där man som journalist verkligen kan kräva att de ska svara på frågor och förklara sig. Längre än så kommer kanske inte Aschberg och hans medarbetare om inte ”trollet” självmant pratar.

Embla: Jag håller med dig, Ingrid. Min pepp var rätt så enorm innan och jag hade precis samma betänkligheter som du kring Robbans stil. Jag har stora sympatier med mycket av hans politiska ställningstaganden, men alltför lätt hamnar han i det där lite pampigt gubb-buffliga som är sjukt knepigt att gilla. När han inte låter såna här människor smaka på pondusen, förstås. För det ÄR en ren fröjd att se dessa tuffa troll darra som asplöv.

Jag håller också med dig om att det finns ett visst antiklimax – killen som försvarar sig med: ”jamen om hon ÄR en hora borde man ju kunna säga det” vill man ju ska få mer än bara en tillsägelse. Men vissa av dem får ju faktiskt det i form av en skadeståndsbegäran som måste betalas om de inte vill dras inför rätta. Det är ju alltid nåt, tänker jag.

Ordet ”kränkt” är något man ser överallt nu. Tyvärr används det så flitigt och ironiskt att jag inte ens vill ta det i munnen egentligen – trots att det är ett bra ord för att göra någon mentalt illa och förminskad. Numera tycker jag mer att ordet är en synonym med överreaktion, en känsla man underförstått inte ska ha rätten till, och det gör mig helt vansinnigt irriterad. För kränkta ÄR dock personerna hos Aschberg och jag tycker det är fantastiskt att det nu finns ett utrymme där de kan få upprättelse. Så kanske ligger den stora lärdomen i det här programmet inte lika mycket i just de fall som tas upp, utan hos de som ser det här. Kanske kan Trolljägarna få alla dessa hatande och små människor att på sikt tänka en gång till innan de skriver okvädesord de inte skulle kunna eller våga säga personligen. Jag hoppas det.

Ingrid: Ja det får man verkligen hoppas, även om jag samtidigt misstänker att Aschberg är lite väl optimistisk när han efter att ”Kattan57” flytt in i sitt hus säger nåt i stil med: ”där fick hon sig en riktig tankeställare ändå”. Kalla mig cynisk, men jag tror inte riktigt att det går fram så lätt.

Det är ett skitbra inslag i programmet att Mårten Schultz och hans Juridikinstitutet är med för att kunna driva vissa av fallen rent juridiskt. Framför allt är det grymt för att det verkligen konkretiserar att mycket av det här näthatet faktiskt faller under brottsrubriker. Men jag efterlyser ännu mer kring detta -kunde de inte ha nåt lite pedagogiskt inslag där Schultz går igenom lagarna det handlar om och så vidare, och vad folk själva kan göra om de råkar ut för den här typen av hat och hot?  Jag tyckte inte riktigt det framgick varför de bara drev ett av fallen juridiskt i första avsnittet till exempel.

Rent tv-mässsigt då? Formen känns lite tafflig ibland, och en del fnissframkallande halvklyschiga klippbilder blir det, på framför allt Aschberg och Schultz som poserar ur olika vinklar. Men, det är trots allt inte det viktigaste här.

Trolljägarna sänds på Tv3 tisdagar kl 21.00

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.