Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Whitechapel – Klassiska mord i modern tappning

whitechapel1

Den har kallats allt från bloody brilliant till absolute rubbish. Ja, BBC’s kriminaldrama Whitechapel har sannerligen delat sin publik i två helt olika läger sedan starten 2009 och jag kan faktiskt förstå varför. I sina bästa stunder är serien nagelbitarfängslande men den kan också plötsligt nå riktigt låga nivåer. Något som gör denna brittiska kriminalserie som på förhand spåddes bli en mörkare version av Morden i Midsomer något svårbedömd. Varför man förresten ens gav sig på att göra en sådan jämförelse förstår jag inte för det finns väl egentligen ingenting som binder dessa två samman, förutom att folk blir mördade i tid och otid då förstås och att de båda är brittiska produktioner. Kanske var det för att, till skillnad från den uppsjö brittiska kriminalserier som florerar (Morse, Frost, Lynley, Sherlock Holmes) så kretsar inte serien kring en person utan ett område, precis som i Midsomer men där Barnaby fick ett helt samhälle med omnejd till sitt förfogande så får man här nöja sig med ett litet polisdistrikt. Man kan nästan se manusförfattarna sitta i produktionsstudion i SoHo under ett brainstormingmöte, med sina decaf latte och utbrista ”Hey, let’s make the star of the show an area, not a person!” Att sedan huvudpersonen givetvis likt förbannat står i fokus i slutändan är en annan historia men visst får Whitechapel utanför London får sin beskärda del av fruktansvärda brott. Brott som dessutom har begåtts IRL.

whitechapel2
Välklädda män letar mördare i lummiga trädgårdar

Utseendemässigt har DI Joseph Chandler (Rupert Penry Jones) betydligt mer gemensamt med David Beckham än Barnaby. Hans oklanderliga klädval består av välpressade Savile Row-kostymer, frisyren är perfekt tillrättalagd och på armen vilar en Tag Heuer Grand Carrera. Yrkesmässigt har han precis tagit klivet upp i hierarkin men befinner sig fortfarande på de första trappstegen i karriären och till sitt förfogande har han ett gäng mer eller mindre kvalificerade och framför allt mindre sofistikerade småstadspoliser. I synnerhet DS Miles (Phillip Davis), en gammal inskränkt högljud snut av den gamla skolan tycker att Chandler kan ta sitt uppsnofsade fjolliga manér och köra upp någonstans där solen inte lyser.

whitechapel3
Creepy Ripperology Bloke

Första säsongen handlade om att hitta och fånga in en Jack the Ripper copycat. Till sin hjälp hade han en expert inom området, en s.k. Ripperologist. Edward Buchan (Steve Pemberton) livnär sig på att valla runt turister på de olika mordplatserna och han har skrivit åtskilliga böcker kring mysteriet Jack the Ripper dessutom tror han sig också ha stött på mördaren någon gång under sin research, i materialet alltså, inte personligen. Att plocka in en lite halvsnurrig och vad som till synes lika gärna kan vara en tvättäkta mytoman eller till och med mördaren själv i en pågående utredning möts som vanligt inte av några lovord från de högsta hönsen men fallet tar en oväntad vändning och bitarna börjar sakta falla på plats. Att försöka återskapa tidernas första moderna seriemördare är sannerligen inget originellt grepp men tack vare det snabba tempot, den realistiska atmosfären och nyhetens behag när det gäller rollsättningen, jag ville verkligen se hur Chandler skulle utvecklas så lyckades man landa den här säsongen med riktigt höga poäng, både i stil och utförande.

whitechapel4
Trots sitt programledaraktiga yttre är Bröderna Kray snarare svinaktiga än Svahn-aktiga

Säsong två kretsade även den kring kända imiterade mord, den här gången var det de två ligistbröderna Kray som stod i fokus. När kroppen efter en svårt sargad gammal man dras upp från Themsen så konstaterar Buchan, som uppenbarligen inte bara är expert på Jack the Ripper, att tillvägagångssättet är identiskt med de två våldsverkarna. Problemet är bara att herrarna Kray ställde ut tofflorna för länge sedan men det skall snart visa sig att det finns en ny uppsättning Krays i stan, lika galna som sina föregångare sätter de ett stort K i Krayzy men är de skyldiga? Även andra säsongen levererade grovkalibrig underhållning men spänningen som fanns i första säsongen hade nu bytts ut mot en mer brutal banka-och-slå approach. Om man smög runt i mörka gränder och spanade efter en ständigt gäckande mördare, nästan utan några ledtrådar i säsong ett så gick den här säsongen främst ut på att knacka dörr och diverse avskum för att hitta bevis på att de nya bröderna faktiskt upprepade sina fäders synder.

whitechapel5
Det är en brittisk deckare och då måste det faktiskt regna i åtminstone en scen

Den tredje säsongen som nu kommer att visas på SVT inleds med fyra mord i ett skrädderi och som vanligt inser Buchan att morden har en historisk koppling. Serien tar här ännu en vändning och blir mer gotisk skräck än mysterium. Visst är det fortfarande mystiskt och en Arkiv X-referens är faktiskt inte alltför långsökt men stämningen är betydligt hårdare än tidigare. Jag skall inte avslöja något mer kring handlingen men gillar du mörka deckare, visserligen med sina höga toppar och djupa dalar men som kommer att ge dig lite lagom sköna kalla kårar och inte har någonting emot en rejäl dos blod och lemlästning kryddat med torr brittisk humor, då slår ni med fördel på dumburken i kväll.

Whitechapel, säsong 3, avsnitt 1 visas på SVT 1 klockan 21.00 lördag 13 juli.
Samtliga tre säsonger finns också tillgängliga på Netflix.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."