Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

ZOMBIEVECKA: iZombie

iZombie copy

Olivia ”Liv” Moore (Rose McIver) är en ung läkare som går på en fest som ballar ur big time – den blir attackerad av zombies. Liv blir riven och vaknar sedan upp i en liksäck. Hon har blivit en zombie, men inte den hjärndöda, trögrörliga typen vi lärt känna genom populärkulturen. Utan en hyfsat välfungerande variant som döljer sina zombielooks med smink. Hon tar anställning på bårhuset och lyckas kombinera sin hunger efter hjärna (!) med att bistå polisen. Hjärna är vad zombiesarna äter, och när Liv tuggar i sig mordoffrens hjärnkontor får hon flashbacks från dessas sista tid i livet och anammar till viss del offrens beteenden.

Zombies har ju givet sin psykiska och fysiska beskaffenhet mest agerat som en fond för skildring av människor. Romcomzombiefilmen Warm Bodies (2013) bröt med det traditionella sättet att skildra levande döda. Zombiesarna var mer mänskliga. iZombie har mer gemensamt med den filmen än klassiska George A. Romero-rullar eller The Walking Dead.

The Exterminator
Ravi (Kohli) och Liv (McIver).

iZombies lättsamma tilltal är ett välbehövligt tillskott till genren. Och egentligen är det inget annat än en deckarkomedi som blir lite extra underhållande givet zombietillskottet. Serien bygger på serietidningen med samma namn, men där denna inkluderar allehanda övernaturliga ting, såsom exempelvis spöken, har TV-serien renodlat; med bara zombies. Vilket är bra, mycket bra. Många är TV-serierna där det överlastas med alla möjliga övernaturligheter, utan vidare styrning. True Blood, American Horror Story, Penny Dreadful… säg till när jag ska sluta. Bra serier samtliga, på sina egna sätt, men också serier som lider under lusten att få med allt.

Brother, Can You Spare A Brain?
Blaine (Anders) och Ravi (Kohli).

Liv Moore (McIver) har en bårhuskollega som är införstådd med hennes tillstånd, Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli), och hon löser brott tillsammans med polisen Clive Babineaux (Malcolm Goodwin). Den senare tror att hon är synsk och att det är därför hon ”ser” grejer. Därtill finns det en kärlek, Major (Robert Buckley), och en onding i form av zombien Blaine (David Anders). Varje avsnitt innehåller ett mord som ska lösas och parallellt löper grundstoryn med Liv (McIver) i huvudrollen.

Det är ett upplägg som fungerar väldigt bra. Precis som i Veronica Mars är det ett skojfriskt tilltal med doser av allvar utportionerade i lämplig mängd och vid lämplig tidpunkt. Varje avsnitt slinker ned utan större problem, i all välmening är det utsökt middags-TV.

iZombie finns att se på Kanal 11 Plays premium-utbud. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.